Národní klenot plov. Nahlédněte do restaurace, kde voní pět kotlů pro 5000 mlsných strávníků
Říká se, že Angličané se nejčastěji baví o počasí, Italové o fotbale a Češi možná o politice. Kdybyste hledali nejčastější téma hovorů obyvatel středoasijského Uzbekistánu, nejspíš by to bylo jídlo. A to pokrm zcela konkrétní: totiž plov. Rýže dušená s masem a dalšími ingrediencemi je národním klenotem a Uzbekové o něm dokáží mluvit celé hodiny, zjistil na místě reportér Radiožurnálu.
V restauraci, kde se vaří a podává výhradně plov, jsme si objednali – a během několika minut přistává pokrm na stole, na krásném bílomodrém talíři. K ruce máme lžíci, kterou se plov tradičně pojídá.
„Rajčatový salát se nejí zvlášť, ale vmíchá se do plovu," radí moje spolustolovnice Julduz. Plov chutná výborně, je nasládlý, jsou v něm plátky koňského masa. „A tohle je skopové a nahoře vařená slepičí vejce a maličká křepelčí vajíčka," zasvěcuje do tajů plovu Julduz. Voňavá hromada na mém talíři je plov taškentský. Nakonec, jsme také v Taškentu, čím se ale liší?
"Pokud by to byl plov samarkandský, podávala by se mrkev, hrozinky i maso na talíři odděleně. V taškentském plovu se vše smíchá. Nejlepší a nejchutnější je samozřejmě plov taškentský," říká patrioticky číšník, popřeje dobrou chuť a mizí.
Zákazníků přibývá. Blíží se sedmá večer a obří vývařovna se zaplňuje lidmi. Středoasijské centrum plovu je jedinou restaurací v metropoli Uzbekistánu, kde mají na jídelníčku jen a jen plov. Běžně se totiž nevaří, musí se objednat dopředu a jeho příprava zabere čtyři hodiny.
Sní se pět kotlů denně
"Plov denně vaříme v pěti velkých kotlích a vždycky vše velmi rychle vyprodáme", říká hrdě číšník.
Je na čase nahlédnout do kuchyně. Kuchař v bílé haleně, černých kalhotách a s černou čepicí na hlavě stojí u obrovského kotle, který má v průměru dobře metr a půl. Velkou svěračkou nabírá porce a sází jednu za druhou na talíře.
'Není lepší lék než jídlo.' Ochutnejte zdravé barvy tajemné korejské kuchyně
Číst článek
"Každý den připravíme pět kotlů, dva připravuji já. V každém kotli je osmdesát kilo rýže, to je asi tisíc porcí. Každý den ráno začínáme v půl osmé ráno, do poledne je uvařeno a během hodiny se všechno prodá. A odpoledne se vaří nanovo večerní plov", vysvětluje kuchař, který svojí zakulacenou postavou své kuchyni rozhodně ostudu nedělá.
O tom, že tady mají možná opravdu ten nejlepší plov, svědčí i pět tisíc spokojených strávníků denně. Po spořádané porci mastné rýže se každý sotva valí.