Národní klenot plov. Nahlédněte do restaurace, kde voní pět kotlů pro 5000 mlsných strávníků

Říká se, že Angličané se nejčastěji baví o počasí, Italové o fotbale a Češi možná o politice. Kdybyste hledali nejčastější téma hovorů obyvatel středoasijského Uzbekistánu, nejspíš by to bylo jídlo. A to pokrm zcela konkrétní: totiž plov. Rýže dušená s masem a dalšími ingrediencemi je národním klenotem a Uzbekové o něm dokáží mluvit celé hodiny, zjistil na místě reportér Radiožurnálu.

Taškent Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V restauraci, kde se vaří a podává výhradně plov, jsme si objednali – a během několika minut přistává pokrm na stole, na krásném bílomodrém talíři. K ruce máme lžíci, kterou se plov tradičně pojídá.

„Rajčatový salát se nejí zvlášť, ale vmíchá se do plovu," radí moje spolustolovnice Julduz. Plov chutná výborně, je nasládlý, jsou v něm plátky koňského masa. „A tohle je skopové a nahoře vařená slepičí vejce a maličká křepelčí vajíčka," zasvěcuje do tajů plovu Julduz. Voňavá hromada na mém talíři je plov taškentský. Nakonec, jsme také v Taškentu, čím se ale liší?

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chutná pravý taškentský plov?

"Pokud by to byl plov samarkandský, podávala by se mrkev, hrozinky i maso na talíři odděleně. V taškentském plovu se vše smíchá. Nejlepší a nejchutnější je samozřejmě plov taškentský," říká patrioticky číšník, popřeje dobrou chuť a mizí.

Zákazníků přibývá. Blíží se sedmá večer a obří vývařovna se zaplňuje lidmi. Středoasijské centrum plovu je jedinou restaurací v metropoli Uzbekistánu, kde mají na jídelníčku jen a jen plov. Běžně se totiž nevaří, musí se objednat dopředu a jeho příprava zabere čtyři hodiny.

Sní se pět kotlů denně

"Plov denně vaříme v pěti velkých kotlích a vždycky vše velmi rychle vyprodáme", říká hrdě číšník.

Je na čase nahlédnout do kuchyně. Kuchař v bílé haleně, černých kalhotách a s černou čepicí na hlavě stojí u obrovského kotle, který má v průměru dobře metr a půl. Velkou svěračkou nabírá porce a sází jednu za druhou na talíře.

'Není lepší lék než jídlo.' Ochutnejte zdravé barvy tajemné korejské kuchyně

Číst článek

"Každý den připravíme pět kotlů, dva připravuji já. V každém kotli je osmdesát kilo rýže, to je asi tisíc porcí. Každý den ráno začínáme v půl osmé ráno, do poledne je uvařeno a během hodiny se všechno prodá. A odpoledne se vaří nanovo večerní plov", vysvětluje kuchař, který svojí zakulacenou postavou své kuchyni rozhodně ostudu nedělá.

O tom, že tady mají možná opravdu ten nejlepší plov, svědčí i pět tisíc spokojených strávníků denně. Po spořádané porci mastné rýže se každý sotva valí.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme