Monínec vyrábí sníh pro lyžaře i při plusových teplotách. Zájem je velký – máme plno, říká ředitel areálu

Stovky lyžařů zamířily do rekreačního areálu Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, kde je od pátku v provozu horní část hlavní sjezdovky. Návštěvníci mají k dispozici nový půlkilometrový úsek, už od konce října mohou jezdit také na hotelové sjezdovce dlouhé 200 metrů.

Sedlec-Prčice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekreační areál Monínec započal lyžařskou sezónu

Rekreační areál Monínec započal lyžařskou sezónu | Foto: Lea Jenčová | Zdroj: Facebook Decathlon - Česká republika

„Zájem předčil očekávání, parkoviště je plné, je tady nějakých 70 aut, dejme tomu 200 lidí. To je akorát, co je ten kopec schopen pojmout,“ řekl v pátek odpoledne ředitel areálu Jaroslav Krejčí. Plno je podle něj nejen na novém úseku, ale i na hotelové sjezdovce, kde se děti učí lyžovat.

Lyžařská sezona začíná. Na Příbramsku otevřou 170 metrů sjezdovky, je na ní půl metr sněhu

Číst článek

Areál už druhou sezonu využívá novou technologii, která mu umožňuje výrobu sněhu i při teplotách nad nulou. Moderní technologie vyrábí malé ledové vločky, které neobsahují zbytkovou vlhkost a mají teplotu minus pět stupňů Celsia. Vzhledem k nízké teplotě sníh vytváří vlastní chlazení a taje velmi pomalu. Díky tomu mohl Monínec letos zahájit sezonu jako první v Česku, již 26. října.

Začít dřív se podle Krejčího ekonomicky vyplatí. „Nemáme tu jen sjezdovku, máme zaplněné všechny ubytovací kapacity, všechny restaurační provozy jedou naplno,“ uvedl.

Zasněžování horní části sjezdovky trvalo tři týdny, na svahu leží 40 až 60 centimetrů. „Sníh je trochu měkčí. Začalo naštěstí pršet, což nám pomůže, protože se ten sníh spojí,“ dodal Krejčí. Provoz na celé délky červeno-modré sjezdovky má být zahájen v prosinci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme