Strava na MS v Kataru se striktně hlídá. Změny musí schválit doktoři z tamní nemocnice
Pořadatelé katarského mistrovství světa házenkářů se snaží mít všechno perfektní. A tak dopředu sestavili i jídelníček. A ten je poměrně striktní.
„Šéfkuchař je Francouz. Říkal mi, že působil i na velkých akcích jako je fotbal, kriket a další. Nikdy se prý, co se týká jídla, nesetkal s většími restrikcemi,“ říká manažer reprezentace Karel Nocar.
Tvorbu jídelníčku řídili odborníci z katarské nemocnice Aspetar, která se zaměřuje na sportovní medicínu. A pokud chtěla nějaká výprava něco doplnit, musel šéfkuchař konzultovat požadavky s doktory z této nemocnice
I když se nám snaží poskytovat kontinentální stravu, tak běžná úplně není, přiznává doktor české výpravy Petr Holub
Kdo si zatím jídla v Dauhá moc neužil, je Filip Jícha. Elitní házenkář měl střevní problémy, které se mu po krátkém uklidnění jeho zdravotní situace vrátily.
Doktor české výpravy Petr Holub nezná přesně důvod nevolnosti. Jednou z možností, která způsobila obnovení nemoci, ale bylo jídlo.
„Situace je podmínkami, které tady jsou, horší. Ať už je to složení stravy nebo způsob její přípravy. I když se nám tady snaží poskytovat kontinentální stravu, tak běžná úplně není,“ vysvětluje.
Filip Jícha už je teď prakticky v pořádku a mohl se konečně znovu normálně najíst. „Normálně jen v uvozovkách. Dostal jsem zelenou, abych se normálně najedl, ale sám jsem měl vnitřně ještě strach, takže jsem si dal jen jeden druh jídla,“ říká Filip Jícha, který ztratil několik kilogramů na váze.