Krejčíková je wimbledonskou šampionkou, po výhře nad Italkou Paoliniovou ovládla druhý grandslam

Barbora Krejčíková porazila ve finále Wimbledonu Italku Jasmine Paoliniovou 6:2, 2:6, 6:4 a slaví svůj druhý grandslamový titul v kariéře. Po triumfu na antukovém Roland Garros v roce 2021 si tak osmadvacetiletá rodačka z Brna připisuje do své sbírky i vítězství na nejstarším tenisovém turnaji na světě. Po Janě Novotné (1998), Petře Kvitové (2011 a 2014) a Markétě Vondroušové (2023) se stala čtvrtou českou vítězkou travnatého grandslamu.

Londýn (Aktualizováno: 17:36 13. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krejčíková ovládla Wimbledon z pozice 31. nasazené hráčky, na turnaji přišla jen o tři sety. Finále s Paoliniovou ovládla za hodinu a 56 minut a stala se osmou různou vítězkou turnaje za posledních osm let. Za vítězství získá prémii 2,7 milionu liber (přes 81 milionů korun).

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla, která v letech 2018 a 2022 vyhrála travnatý grandslam ve čtyřhře, završila v All England Clubu životní vystoupení. Dosud bylo jejím maximem před třemi lety osmifinále.

„Nemám slov. Je to prostě neskutečné, co se stalo. Je to určitě nejlepší den mé tenisové kariéry a možná i mého života. Je to opravdu náročné vysvětlit, co teď cítím,“ řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková. „S Jasmine jsme bojovaly o každý balon, nakonec jsem já ta šťastnější,“ doplnila.

Utkání sledovala řada tenisových legend včetně Martiny Navrátilové či slavní herci Tom Cruise a Hugh Jackman. Krejčíková před jejich zraky zahájila finále lépe.

Hned v prvním gamu prolomila soupeřčin servis a získala vedení 2:0. Sama podání bez větších potíží držela a v páté hře brejkla svoji vrstevnici ještě jednou. Úvodní sadu získala po 38 minutách hry.

Soupeřka srovnala

Druhý set ale začala lépe Paoliniová. Vybojovala svůj první brejk a šla do vedení 3:0. Za tohoto stavu odvrátila Krejčíková další dva brejkboly a snažila se držet ve hře. Proti zlepšené hře Paoliniové se ale tentokrát neprosadila a duel musel rozhodnout třetí set.

V něm si obě hráčky držely servis do stavu 3:3. Načež v sedmé hře, takzvaném Tildenově gamu, si česká hráčka vypracovala dvě šance. Při první ještě poslala míč do autu, o chvíli později ale Paoliniová udělala při odvracení druhého brejkbolu jedinou dvojchybu v zápase a Krejčíková získala klíčový náskok.

Italka ještě bojovala, snížila na 4:5 a v desátém gamu závěr zdramatizovala. Odvrátila dva mečboly a sama si vypracovala dvě možnosti na návrat do zápasu. Krejčíková ale v obou případech nedala soupeřce šanci, a když při třetím mečbolu poslala Italka return do autu, mohla zvednout radostí ruce nad hlavu.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):

Ženy:

Dvouhra - finále:

Krejčíková (31-ČR) - Paoliniová (7-It.) 6:2, 2:6, 6:4.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme