Španělští tenisté porazili ve finále Davis Cupu Kanadu a pošesté v historii získali ‚salátovou mísu‘

Španělští tenisté slaví pošesté daviscupový titul. V novém modelu soutěže využili v Madridu domácí prostředí a ve finále porazili Kanadu 2:0 na zápasy. Vítězný bod přidal první hráč světa Rafael Nadal výhrou nad Denisem Shapovalovem 6:3, 7:6. První bod favoritům zajistil Roberto Bautista, který tři dny po smrti svého otce porazil Felixe Augera-Aliassimea 7:6 a 6:3.

Madrid (Aktualizováno: 21:41 24. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělé slaví svůj šestý Davis Cup

Španělé slaví svůj šestý Davis Cup | Zdroj: Reuters

Zápasem Španělů s Kanaďany skončil premiérový finálový turnaj Davisova poháru v Madridu, který nahradil dosavadní tradiční model soutěže. Během týdne hrálo o trofej 18 týmů, mezi které se čeští tenisté letos nekvalifikovali.

Španělsko získalo „salátovou mísu“ po osmi letech. Předtím se radovalo v roce 2000 (ve finále porazilo Austrálii), 2004 (USA), 2008 (Argentinu), 2009 (ČR) a 2011 (Argentinu). Rekordmany soutěže jsou Spojené státy americké s 32 tituly, trofej ale tenisté USA zvedli nad hlavu naposledy v roce 2007.

Davis Cup uvidí česko-slovenské derby. ‚Nemusíme cestovat daleko,‘ pochvaluje si kapitán Navrátil

Číst článek

Bautista ve čtvrtek opustil španělský výběr a ještě týž den večer jeho otec Joaquín zemřel. Ve finále se ale devátý hráč světa na kurt vrátil a k radosti 12 500 fanoušků zápas zvládl. Devatenáctiletého Augera-Aliassimea, který dostal šanci poprvé ve finálovém týdnu, zdolal po boji za necelé dvě hodiny.

První set rozhodl tie-break a Španěl ho získal poměrem 7:3. Ve druhé sadě brejk na 2:0 neudržel, ale další z šesté hry už ustál a po mečbolu se radoval z výhry. Po rychlém pohledu k nebesům slavil skokem mezi realizační tým.

„Je to pro mě velmi zvláštní pocit. Šel jsem na kurt zkusit dostat ze sebe to nejlepší a to se mi povedlo. Jsem šťastný, že má Španělsko první bod,“ řekl Bautista.

Nadal rozhodl první set brejkem na 4:2 a proměnil třetí setbol. Ve vyrovnané druhé sadě hrál Shapovalov na hranici svých možností a vynutil si s domácí hvězdou tie-break.

V tom Nadal vedl 6:4, při prvním mečbolu ale podcenil vítězný úder a soupeř ho prohodil, druhý pak Kanaďan odvrátil při servisu. Levou rukou hrající Nadal ustál jeden setbol a při třetím mečbolu mu pomohla Shapovalovova rána do sítě.

Ve finálovém turnaji odehrál Nadal osm zápasů, pět dvouher a tři čtyřhry: všechny vyhrál a ani jednou nepřišel o servis. Daviscupový triumf si vychutnává už počtvrté v kariéře. Španělsku pomohl k titulu rovněž v letech 2004, 2009 a 2011.

Spain are the World Champions! 🏆

@Rafa Nadal defeats Shapovalov 6-3 7-6(7).

🇪🇸2️⃣🆚0️⃣🇨🇦

#CANESP #DavisCupMadridFinals #byRakuten

21:16 – 24. 11. 2019

2652 7705

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme