‚Za všechny, kteří to nevzdali.‘ Pražský Běh pro Paměť národa připomněl hrdiny minulého století

Za Václava Havla, Miladu Horákovou, ale třeba taky za příbuzné, kteří byli v legiích nebo podepsali Chartu 77. Za ty všechny se rozběhli lidé v Praze i ve světě v osmém ročníku běhu pro Paměť národa. Účastníci uhrazením startovného zároveň přispěli organizaci Post Bellum, která shromažďuje a uchovává vzpomínky pamětníků významných historických událostí. Za týden se akce koná i v dalších městech v Česku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První pražský běh odstartoval v sobotu v půl desáté dopoledne v pražské oboře Hvězda. Účastníci se mohli vydat buď na pěti, nebo desetikilometrovou trasu. Připravené také byly také neměřené běhy nebo štafeta.

Periskop do zákopů. Nezisková organizace Post Bellum odvezla na Ukrajinu pomoc za 480 milionů korun

Číst článek

„V oboře Hvězda byla spousta doprovodného programu, mimo jiné tam je žonglování, lidé si mohli proběhnout krátkou atletickou dráhu, a také se seznámit s prací Paměti národa,“ přiblížila Kristýna Bardová z neziskové organizace Post Bellum.

Startovné začínalo na stokoruně. Po zaplacení registračního poplatku dostali účastníci čísla, na která si mohli napsat, za koho poběží.

„Na čísla si píší historickou osobnost, nebo někoho blízkého, který už se takové akce nemůže zúčastnit. Mnozí lidé běhají právě za osobnosti historie, nejčastěji za Miladu Horákovou, nebo generála Heliodora Píku,“ popsal Mikuláš Kroupa ředitel a zakladatel Post Bellum.

‚Běžím za Ukrajinu‘

Letos měli navíc účastníci běhu možnost podpořit i Ukrajinu, a to zaškrtnutím startovního čísla „Běžím za Ukrajinu“. Celá částka za registraci potom automaticky poputuje na sbírku, kterou organizace Paměť národa založila.

Lidé za to také dostávali speciální startovní číslo s ukrajinskými motivy. Napadené zemi byla také věnovaná i část prostoru v oboře Hvězda, kde si zájemci mohli vyzkoušet složit neprůstřelnou vestu nebo prohlédnout vojenskou techniku.

Za týden i mimo Prahu

Běh pro Paměť národa je připravený i v dalších českých městech. Příští víkend v sobotu 20. května si můžou zájemci zaběhat v Brně, Olomouci, Liberci, Třebíči nebo Chrudimi. O týden později se potom poběží v Jihlavě. Registrovat se lidé mohou na webu Paměti národa.

Organizaci mohou symbolicky podpořit i lidé, kteří mají na oficiální místa běhu daleko. Stačí se kdykoli do konce května zaregistrovat na běh online, po zaplacení registračního poplatku jim startovní číslo přijde e-mailem, a pak už můžou běžet odkudkoli na světě.

Projekt Paměť národa je jednou z největších sbírek vyprávění pamětníků na světě. Ve svém archivu má uložených přes 13 tisíc jmen lidí, kteří prožili důležité momenty 20. i 21. století.

Josefína Folprechtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme