‚Barumka‘ odstartovala nočním závodem ve Zlíně. Vyhrál Rakušan Wagner, z Čechů dojel nejlépe Březík

Ve Zlíně začal 53. ročník Barum Rally. Na úvod čekala soutěžní posádky divácky atraktivní noční městská rychlostní zkouška. Do čela prestižní „Barumky“, která se jede i jako šestý závod série mistrovství Evropy, se po prvním dni dostala posádka Rakušana Simona Wagnera a Němky Jary Hainové.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český jezdec Erik Cais

Český jezdec Erik Cais | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: Profimedia

Během noční rychlostní zkoušky se kolem trati nachází tisíce fanoušků, někteří z nich kvůli lepšímu výhledu na svých místech stojí od ranních hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reporáž po první části závodu Barum Czech Rally ve Zlíně

„Výhled se štaflemi je dobrý, můžete se podívat na trať i na diváky,“ říká fanoušek Michal, který si k lepšímu výhledu přinesl žebřík.

Noční jízda městem není speciální jen pro diváky, ale také pro samotné závodníky.

„Na rychlostních zkouškách se dá vždy více ztratit než získat,“ myslí si zlínský rodák Adam Březík.

„Trať se veze mezi úzkými patníky, takže to znamená, že člověk může zaváhat a hned urve kolo,“ doplňuje Erik Cais, další český jezdec na startu prestižní „Barumky“.

„Každý si bude dávat pozor spíše na obrubníky než na stromy, což je pořád méně nebezpečné,“ připomíná dvojnásobný vítěz zlínského závodu Václav Pech důležitou změnu - pořadatelé připravili nebezpečnější úseky i jinde, než v centru Zlína.

„Je potřeba počítat s velkým množstvím fotografů. Blesky z foťáků nás oslní a poté není jednoduché řídit,“ dodává Filip Mareš svou zkušenost s noční rychlostní zkouškou.

Vítězem první části závodu se stal rakousko-německý vůz Škoda Fabia RS Simona Wagnera a Jary Hainové, druhé místo průběžně patří nejrychlejšímu českému závodníkovi Adamu Březíkovi.

Barum Czech rallye Zlín, závod mistrovství Evropy a ČR - po 1. RZ:

1. Wagner, Hainová (Rak., Něm./Škoda Fabia RS) 7:05,5, 2. Březík, Krajča -0,8, 3. Kopecký, Hloušek -1, 4. Stříteský, Hovorka (všichni ČR/Škoda Fabia RS) -3, 5. Mabellini, Lenziová (It./Škoda Fabia RS) -3,2, 6. Mareš, Bucha (ČR/Toyota GR Yaris) -3,2, 7. Llarena, Fernandezová (Šp./Škoda Fabia RS) -5,6, 8. Marczyk, Gospodarczyk (Pol./Škoda Fabia RS) -5,9.

Tomáš Perutka, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme