Švédsko 3:7 Česko

Přes Alpy jen pěšky nebo padákem. Extrémní závod dokončili v limitu jen dva účastníci

Jednatřicet odvážlivců se po dvouleté pauze vydalo na trasu jednoho z nejnáročnějších závodů na světě Red Bull X-Alps. Mezi nimi i Stanislav Mayer, který v letošním ročníku vybojoval desáté místo a dosáhl tak na nejlepší český výsledek v dějinách závodu.

Monako Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Mayer na padáku

Stanislav Mayer na padáku | Zdroj: Red Bull Content Pool

„Letos jsme sledovali naprosto neuvěřitelný závod. Rozhodně to byl jeden z nejnáročnějších ročníků. Cesta byla delší a nevyzpytatelné počasí nutilo závodníky víc chodit než létat. Pro mě jsou všichni šampioni,“ řekl spoluzakladatel a organizátor závodu Ulrich Grill o letošním závodě přes Alpy.

V Air Race rozhodují tisíciny. Rychle umí létat každý, záleží na mozku, říká Petr Kopfstein

Číst článek

Po dvou letech se na startu z rakouského Salzburgu sešlo 31 závodníků. K dispozici jen vlastní nohy, v batohu měli jen nezbytnosti, protože jeho velkou část zaujímal padák. Jediný povolený způsob, jak se pohybovat jinak než po svých.

Cíl byl vzdálený víc než 800 kilometrů na pláži Roquebrune v Monaku. V cestě jim stály Alpy a jejich drsné podmínky, extrémní výkyvy teplot i převýšení, která bylo nutné překonat, aby se účastníci závodu mohli pověsit do padáku a doletět co nejdál.

Zatímco si pro páté vítězství v řadě šel a letěl Švýcar Christian Maurer, jediný Čech Stanislav Mayer v závodě útočil na nejlepší český výsledek. Po šesti dnech výšlapů a přeletů byl sedmý, pak se posunul dokonce na čtvrté místo a útočil na stupně vítězů. Pak ale přišla osudová chyba.

„Občas se prostě něco pokazí. Byli jsme v perfektní pozici, abychom atakovali třetí místo, ale bohužel jsme obdrželi penalizaci. Letěli jsme v zakázaném prostoru. Byla to moje chyba, ale myslím, že byl i problém s letovými podklady, které jsme obdrželi,“ litoval Mayer ve vzkazu svým facebookovým fanouškům. Když se o penalizaci dozvěděl, neměl daleko k slzám.

Co se stalo? Do cíle v Monaku zbývalo pouhých 170 kilometrů, když se Mayer i další závodníci ocitli v prostoru, který nebyl vyhrazen pro létání. Trestem byla 48hodinová penalizace, která českému závodníkovi zabránila dokončit závod v rámci časového rozvrhu. Celkově se propadl na desáté místo, i to je nejlepší český výsledek v rámci Red Bull X-Alps v historii.

Na cílovou pláž se v limitu nakonec dostali pouze dva závodníci. Popáté v řadě vyhrál Švýcar Christian Maurer, který podle GPS měření strávil na trati za 10 dnů a 23 hodin 2271 a půl kilometru. O dvě hodiny později se za ním snesl z oblohy nad Monakem Benoit Outter z Francie.

Letošní ročník závodu byl věnován Hannesi Archovi. Špičkový letec stál před lety u vzniku závodu, když oslovil špičkové paraglidisty, aby se zúčastnili prvního ročníku, vloni ale zemřel při havárii soukromého vrtulníku. Další závod přes Alpy se bude konat za dva roky.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme