Petřikov prohrál souboj o bronz a na mistrovství světa v judu skončil pátý

Judista Pavel Petřikov skončil na mistrovství světa na děleném pátém místě. V Budapešti podlehl v duelu o bronz bývalému mistru světa Boldbátarovi Ganbatovi z Mongolska. V semifinále předtím nestačil na světovou dvojku a dalšího bývalého šampiona Naohisu Takata z Japonska. Druhý z Čechů ve váhové kategorii do 60 kilogramů David Pulkrábek vypadl ve druhém kole.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Pavel Petřikov skončil na mistrovství světa v Budapešti pátý

Judista Pavel Petřikov skončil na mistrovství světa v Budapešti pátý | Zdroj: ČTK

Jednatřicetiletý Petřikov je na osmém MS a nejlépe dosud dopadl v roce 2009, kdy skončil na děleném sedmém místě. Po osmi letech dokázal své maximum vylepšit, ale medaile mu těsně unikla. Cenný kov na MS dosud získali z českých reprezentantů jen Vladimír Kocman, Jiří Sosna, Lukáš Krpálek a Petřikovův otec a trenér Pavel Petřikov starší, který byl stříbrný v roce 1981. Za posledních 26 let ale zaznamenal na MS mezi muži lepší výsledek jen Krpálek v podobě dvou bronzů a zlata z roku 2014.

V prvním kole Petřikov porazil Ukrajince Artěma Lesjuka na wazari v závěru. Ve druhém měl za soupeře favorizovaného Francisca Garrigose ze Španělska a dokázal ho zaskočit.

Minutu a půl před koncem Petřikov světovou trojku zalomil na záda a hned se přestal prát s vidinou, že jde o ipon. Jenže rozhodčí ukázal jen wazari a duel nezastavil, čehož se Španěl pokusil využít a snažil se Petřikova udržet na zemi. Po přezkoumání videa ale sudí rozhodnutí změnili a udělili českému reprezentantovi ipon.

Trefil jsem to na jednu ze svých osobních technik, kterou hodně piluju. Jsem rád, že mi to proti němu vyšlo, protože to byl určitě jeden z adeptů na medaili. To mě nakoplo do dalších bojů, řekl Petřikov Radiožurnálu.

V osmifinále se pak trápil se světovou pětapadesátkou Moritzem Plafkou z Německa. Dostal dva tresty, jenže po 40 vteřinách prodloužení dokázal bodovat wazari a mohutně slavil postup. Také ve čtvrtfinále musel do prodloužení, po minutě pak hodil Kazacha Gusmana Kyrgyzbajeva na ipon.

Byl to hodně těžký zápas. V únoru jsem s ním prohrál v Paříži. Má šikovný úchop a je to proti němu fyzicky dost náročné, popsal Petřikov.

V semifinále ale nestačil na mistra světa z roku 2013 a bronzového medailistu z olympijských her v Riu de Janeiro. Takatovi minutu a půl před koncem vyšel útok, získal wazari a už postup ubránil.

Smolně pro Petřikova skončil i duel o bronz proti Gambatovi. Vyrovnaný souboj rozhodl soupeř 20 vteřin před koncem útokem na wazari. Petřikov už neměl čas na odpověď a prohrál i třetí vzájemný duel.

Jednu výhru si v turnaji připsal Pulkrábek, který zdolal Julia Molinu z Guatemaly. Ve druhém kole však ve druhé minutě prodloužení smolně podlehl Mansinhovi z Portugalska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme