Zlatý český den v pražské Troji. Satková i Prskavec ovládli závody Světového poháru ve vodním slalomu

Kanoistka Gabriela Satková vyhrála domácí závod Světového poháru ve vodním slalomu. V Praze v generálce na olympijské hry v Paříži porazila i australskou hvězdu Jessicu Foxovou, která na ni na druhém místě ztratila 1,59 sekundy. Před domácím publikem triumfoval i Jiří Prskavec, který poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru na kanoi.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:43 8. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Satková slaví triumf ve Světovém poháru ve vodním slalomu

Gabriela Satková ovládla závod Světového poháru před domácím publikem | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vicemistryně Evropy Gabriela Satková se sice dotkla šesté branky, ale pak jí rychlá a riskantní jízda vycházela a usadila se pevně v čele. Nikdo ze zbývajících pěti kanoistek se před ni nedostal a česká reprezentantka podruhé v kariéře triumfovala v závodě SP. V Praze se z vítězství radovala také v roce 2020 na mistrovství Evropy.

Satková triumfovala v závodě SP podruhé v kariéře. V Praze se z vítězství radovala také v roce 2020 na mistrovství Evropy. „Jsem ráda, že mě dneska ten dotek nemusí mrzet. Jinak to byla super jízda, jsem ráda, že to stačilo na to zlato i s tím dotekem,“ řekla České televizi. Časem 96,35 sekundy byla na finálové trati o 36 setin sekundy rychlejší než v pátek na kajaku, což je obecně rychlejší loď.

„Když jsem to viděla, tak jsem si říkala, jak je to možné. Říkala jsem si, že je to fakt dobrý čas,“ doplnila Gabriela Satková po finále, které v Troji sledoval i prezident Petr Pavel.

Druhá česká finalistka Martina Satková skončila osmá. Tereza Kneblová byla v kvalifikaci šestnáctá a mezi deset nejlepších nepostoupila. V boji o postup neuspěli také dva ze tří domácích kanoistů. Václav Chaloupka obsadil dvanáctou a olympionik Lukáš Rohan čtrnáctou příčku.

Český slalomář Jiří Prskavec poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru na kánoi. Triumfoval v Praze, kde navázal na pět triumfů z kajaku. V trojském kanálu napodobil Gabrielu Satkovou, která nedlouho před nim zvítězila mezi kanoistkami. Další čeští kanoisté do finále nepostoupili. Václav Chaloupka obsadil v kvalifikaci dvanáctou a olympionik Lukáš Rohan čtrnáctou příčku.

Gabriela a Martina Satková | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Čistá finálová jízda

Prskavec si spravil chuť po pátečním neúspěchu na kajaku, kde nenavázal na pět výher ze závodů Světového poháru v Troji a nepostoupil z kvalifikace. Čistou finálovou jízdou nechal o 82 setin za sebou olympijského šampiona z Tokia Benjamina Savšeka. Třetí Nicolas Gestin z Francie za vítězem zaostal o 2,11 sekundy. Prskavcovým maximem v kategorii, které se začal doplňkově věnovat po triumfu na kajaku na OH, bylo dosud loňské třetí místo ze Světového poháru v Augsburgu.

Po vítězném finále Prskavec řekl, že na rozdíl od pátečního závodu kajakářů se nezaměřoval na sekundy a průjezdy, ale šel si hrát s vodou. „Dneska jsem si před finálovou jízdou šel jenom hrát na pádlování. Byl jsem šťastný, nadšený z toho davu, který tady je. Byl jsem nadšený, že tady mám spoustu lidí z mé rodiny, kamarádů, přátel. Já jsem strašně, strašně spokojený s tím, co jsem předvedl,“ uvedl v nahrávce pro média.

Měl radost, že byl na pódiu s nejlepšími dvěma kanoisty loňského MS v Londýně Savšekem a Gestinem. „To jsou pro mě opravdu hrdinové kategorie C1. Pro mě je to opravdu strašně moc, strašně si toho vážím a těším se, co přinese budoucnost. Ale už tohle pro mě je hrozné vítězství,“ liboval si.

Chtěl by na to navázat i na své hlavní lodi. „Rád bych si tuhle singlovou jízdu přenesl do toho kajaku na olympiádě a do všech dalších závodů. Protože to je to, proč ten sport dělám,“ dodal.

Jiří Prskavec slaví první triumf ve Světovém poháru na kanoi | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

klh, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme