Dunbar brzkým nástupem ovládl jedenáctou etapu Vuelty. Roglič najel na O'Connora 37 vteřin

Kopcovitou jedenáctou etapu Vuelty se startem a cílem v Padrónu vyhrál po úniku z vedoucí skupiny irský cyklista Eddie Dunbar. Červený trikot lídra udržel Australan Ben O'Connor, jenž ale v závěrečném kopci soupeřům nestačil, a druhý Primož Roglič ze Slovinska na něj stáhl 37 sekund.

Padrón (Španělsko) (Aktualizováno: 18:58 28. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eddie Dunbar ovládl jedenáctou etapu Vuelty

Eddie Dunbar ovládl jedenáctou etapu Vuelty | Foto: MIGUEL RIOPA / AFP | Zdroj: Profimedia

Sedmadvacetiletý Dunbar si dojel po 166,5 kilometrech pro životní vítězství díky nástupu na posledním kilometru z původně zhruba třicetičlenné skupiny uprchlíků. S dvousekundovým odstupem za členem týmu Jayco AIUla spurtovali Belgičan Quinten Hermans a Brit Max Poole.

„Abych řekl pravdu, už je to docela dlouho, co jsem byl v takové situaci, že jsem mohl vyhrát. Využil jsem svých zkušeností. Hrál jsem s kartami, které jsme měl, a řekl jsem si, že to v závěru prostě risknu,“ uvedl Dunbar, jenž nedokončil loni Vueltu ani letos Giro d'Italia.

„Od loňské Vuelty jsem měl sedm nebo osm pádů. Vybralo si to svou daň fyzicky a psychicky, takže už jsem si říkal, že možná ani v tomto sportu nemám budoucnost,“ přiznal letošní mistr Irska v časovce.

Favorité na celkové vítězství dorazili do cíle s odstupem tři a půl minuty ve čtvrté desítce. Jejich skupinu v posledním ze čtyř kategorizovaných stoupání na Puerto Cruxeiras zhruba deset km před cílem roztrhali Roglič a Španěl Enric Mas a setřásli mimo jiné i lídra O'Connora.

Situace v celkovém pořadí

V cíli měl Australan na největší rivaly více než půlminutovou ztrátu. V čele má nicméně stále výrazný náskok 3:16 minuty před trojnásobným šampionem Rogličem a 3:58 minuty před nově třetím Masem, jenž si vyměnil pořadí s Ekvádorcem Richardem Carapazem.

„Bylo to prudké stoupání a někteří kluci dnes byli opravdu hodně silní. Já už měl lepší dny, ale takhle to letos na Vueltě mám. Dobrý den, průměrný den, dobrý den, průměrný den. Tak snad to ještě zvládnu změnit a být dobrý každý den,“ uvedl O'Connor, jenž se dostal do čela pořadí díky triumfu v šesté etapě.

Ze dvou českých debutantů na Grand Tour se dostal do cíle dříve Mathias Vacek, jenž byl s desetiminutovou ztrátou osmaosmdesátý. Vítěz jedné ze spurtérských etap Pavel Bittner dojel se sedmnáctiminutovým odstupem na 131. pozici.

Další vrchařská etapa čeká cyklisty ve čtvrtek. Z Ourense pojede peloton sice jen 137,5 kilometrů, ale v závěrečných šestnácti kilometrech bude trasa stoupat až do výšky 1491 metrů a cíle v horském středisku Manzaneda.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 11. etapa:

1. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) 3:44:52, 2. Hermans (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Poole (Brit./dsm-firmenich PostNL) oba -2, 4. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Berrade (Šp./Kern Pharma), 6. Zana (It./Jayco-AlUla) všichni -4, ...88. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -10:06, 131. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) -17:09.

Průběžné pořadí: 1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 43:54:54, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) -3:16, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:58, 4. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) -4:10, 5. Landa (Šp./Soudal-Quick Step) -4:40, 6. Carlos Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:23, ...63. M. Vacek -1:11:06, 134. Bittner -2:03:54.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme