Český cyklista Vacek dojel v úvodní časovce španělské Vuelty druhý, nestačil jen na Američana McNultyho

Český cyklista Mathias Vacek skončil při debutu na Grand Tour druhý v zahajovací časovce Vuelty v Portugalsku. Američan Brandon McNulty letošního mistra republiky porazil na 12 kilometrech mezi Lisabonem a Oeiras o dvě sekundy.

Lisabon (Aktualizováno: 22:07 17. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Mathias Vacek v úvodní časovce španělské Vuelty

Cyklista Mathias Vacek v úvodní časovce španělské Vuelty | Foto: Miguel Riopa | Zdroj: AFP / AFP / Profimedia

Dvaadvacetiletý Vacek po jedenáctém místě v časovce na olympijských hrách vyhlásil krátce před startem Vuelty, že právě v jízdě proti chronometru chce zaútočit na nejvyšší příčky. Na rovinaté trati v Portugalsku zajel člen týmu Lidl-Trek čas 12:37, díky němuž na několik desítek minut usedl do křesla pro lídra, z něhož ho „vyhnal“ až předposlední jezdec na trati McNulty. Třetí skončil o sekundu za Vackem hvězdný Belgičan Wout van Aert, bronzový olympijský medailista z Paříže.

‚Když nevyjde jedna etapa, může vyjít další.‘ Vacek chce při premiéře na Vueltě prodat formu z Paříže

Číst článek

Berounskému rodákovi Vackovi při prvním startu na jednom z velkých třítýdenních závodů těsně uniklo etapové vítězství, na které před ním dosáhlo osm českých cyklistů. Naposledy se to podařilo v roce 2022 Janu Hirtovi na Giru d'Italia, na Vueltě z Čechů triumfovali v roce 2013 dva dny po sobě Zdeněk Štybar a Leopold König.

„Tvrdě jsem na tom pracoval a nakonec se to vyplatilo. Myslím, že jsem nemohl jet lépe. Takový čas jsem nečekal, náš plán byl asi o minutu pomalejší, takže myslím, že můžeme být velmi spokojeni,“ řekl Vacek v televizním rozhovoru krátce po dojezdu, když byl v čele pořadí.

„Foukal velmi silný vítr, ale to jsem věděli, takže jsem s tím počítal. Navíc to bylo pro všechny stejné. Vsadil jsme prostě na velkou sílu a dal jsem do toho všechno,“ dodal český cyklista, jenž byl společně s McNultym jediným jezdcem, jenž časovku absolvoval průměrnou rychlostí přes 57 km/h.

„Jsem velice spokojený. Tahle první časovka byl jeden z mých hlavních cílů, říkal jsem si, že bych určitě chtěl zabojovat o červený dres. Nakonec jsem byl dost blízko. Teď se lehce řekne, že dvě vteřiny jsou blízko, že jsem tomu mohl dát víc, ale vím, že v závodě jsem tomu dal maximum a víc to nešlo,“ uvedl Vacek v nahrávce pro média od zastupující agentury Sportegy.

Do nedělní etapy vyrazí v bílém trikotu nejlepšího mladého jezdce, ale rád by si po jejím skončení oblékl dres ještě cennější. „Máme dobrou pozici a určitě budu chtít zítra zabojovat o červený dres. V dalším průběhu závodu pak budu chtít pomoci týmu a naším lídrům,“ řekl český cyklista, jemuž těsně uniklo čtvrté profesionální vítězství.

McNulty si připsal druhý triumf na Grand Tour po loňském etapovém úspěchu na Giru. „Nevím, jestli jsem to vítězství čekal. Věděl jsem, že pokud se stane něco šíleného, tak bych vyhrát mohl, takže se asi tedy něco šíleného stalo. Doufal jsem v to, ale je těžké tomu uvěřit. Měl jsem skvělé nohy a už v tréninku jsem se cítil velmi dobře," řekl Američan.

Osmé místo s odstupem 17 sekund obsadil trojnásobný vítěz Vuelty Primož Roglič ze Slovinska. Podstatnější ztrátu nabral obhájce loňského prvenství Sepp Kuss z USA, jenž zaostal 53 sekund a patří mu 62. pozice.

Druhý český debutant na Grand Tour Pavel Bittner, jehož specializací jsou spurty, uzavřel v časovce první stovku pořadí s odstupem 1:09 minuty.

Vuelta bude pokračovat v neděli opět v Portugalsku zvlněnou 2. etapou o délce 194 km mezi městy Cascais a Ourém. Do Španělska peloton dorazí až v úterý, vítěz bude korunován po 3300 kilometrech 8. září v Madridu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme