Na crossfitových závodech ve Fort Worth zemřel srbský sportovec Dukić. Soutěž přesto pokračovala

Na mezinárodní soutěži CrossFit Games, která se konala v americkém Fort Worth, byl v jezeru Marine Creek nalezen mrtvý muž, později identifikován jako osmadvacetiletý sportovec Lazar Dukić ze Srbska, který se zúčastnil plaveckého závodu na 800 metrů. Po rozhodnutí organizátorů byly další sportovní akce poupraveny a soutěž byla dokončena i přes tragédii a odstoupení několika závodníků.

Fort Worth (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovci stojí při minutě ticha za srbského atleta Lazara Dukiće

Sportovci stojí při minutě ticha za srbského atleta Lazara Dukiće | Foto: TNS/Abaca Press | Zdroj: Profimedia

Atmosféra na závěrečném ceremoniálu CrossFit Games, který se konal během prvních srpnových dní v americkém městě Fort Worth, byla poznamenána právě tragédií srbského sportovce, jak zaznamenal server The New York Times.

Slavnostní okamžik, který obvykle bývá triumfálním okamžikem pro muže a ženy vyhlášené „nejsilnějšími na světě“ po účasti ve čtyřdenní soutěži zahrnující vyčerpávající výkony fyzické síly a vytrvalosti, letos zastínilo úmrtí závodníka v první den soutěže.

Každoroční soutěž přitahuje statisíce závodníků, kteří se účastní CrossFitu, vysoce intenzivního fitness programu, který zahrnuje silový trénink a aerobní cvičení. Soutěž začala v únoru, kdy se pole účastníků zúžilo na čtvrtfinále v dubnu a semifinále v květnu. Finálové kolo CrossFit Games mělo skončit na začátku srpna právě ve Fort Worth.

V den úmrtí srbského sportovce byly ostatní akce dne zrušeny. Během následujících dní se však organizátoři rozhodli pokračovat v upravené verzi harmonogramu soutěže.

11. srpna vydal generální ředitel společnosti zastřešující soutěž Don Faul prohlášení, v němž uvedl, že „bezpečnost našich sportovců je nejdůležitější“ a že „k této tragédii došlo pod naším dohledem a na naši odpovědnost, takže musíme pochopit, co se stalo, a udělat vše, co je v našich silách.“

Z 80 jednotlivců třináct odstoupilo ihned po rozhodnutí o pokračování her.

Dukićova smrt vyvolala mnoho obav, z nichž některé jsou dlouhodobé, ohledně bezpečnosti crossfitu jako atletické soutěže na vysoké úrovni.

Už v minulých letech se objevovaly hlasy tázající se organizátorů, proč se tak náročná soutěž odehrává na přelomu července a srpna, a zdali není příliš náročná. Během venkovní akce na hrách v roce 2015 několik účastníků omdlelo kvůli vyčerpání z horka, jak poznamenal server The New York Times.

Profesionální fitnessová asociace (Professional Fitness Athletes Association) v uplynulém týdnu v reakci na smrt Lazara Dukiće vydala prohlášení, které zakazuje veškeré soutěže týkající se plavání a aktivit ve vodě.

„S okamžitou platností je až do odvolání zakázány soutěže v plavání, ať už v přírodní vodě, nebo v bazénu,“ píše se v prohlášení.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme