Rumunská gymnastka Barbousová se odvolala proti výsledku z prostných, soud jí vyhověl a slaví bronz

Sportovní arbitrážní soud vyhověl odvolání rumunské gymnastky Any Barbosuové proti výsledku pondělního finále cvičení na prostných na olympijských hrách v Paříži. CAS rozhodl, že se má Barbosuová posunout na bronzovou pozici místo Američanky Jordan Chilesové. Mezinárodní federace FIG následně změnu výsledků potvrdila.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ana Barbosuová

Ana Barbosuová | Zdroj: Reuters

Barbosuová a její tým se odvolaly k CAS kvůli protestu americké výpravy v průběhu soutěže. Chilesová původně dostala za své cvičení 13,666 bodu a těsně zaostala za Barbosuovou (13,700).

Opravdu mě to dojalo, říká Hejnová. V Paříži dodatečně převzala stříbro za olympiádu v Londýně

Číst článek

Po americkém protestu však rozhodčí uznali vyšší obtížnost jednoho z jejich prvků a přehodnotili konečnou známku Chilesové na 13,766 bodu, čímž se místo Barbosuové dostala na třetí pozici za Brazilku Rebecu Andradeovou a Američanku Simone Bilesovou.

Rumunská výprava nicméně postavila své odvolání na tom, že americký protest přišel až po vypršení lhůty jedné minuty, a CAS jí dal dnes za pravdu.

„Má být vráceno původní skóre 13,666 slečny Jordan Chilesové,“ uvedl CAS a nařídil gymnastické federace FIG, aby upravila konečné výsledky a „rozdělila medaile na základě výše uvedeného rozhodnutí.“

Rumunská reakce

FIG následně potvrdila, že výsledky změní tak, jak byly před podáním amerického protestu. Barbosuová tak skončí třetí, její krajanka Sabrina Manecaová-Voineaová čtvrtá a Chilesová pátá. Přerozdělení bronzové medaile bude mít na starost Mezinárodní olympijský výbor.

Původní změna výsledků soutěže na prostných vyvolala v Rumunsku bouřlivé reakce. Tamní premiér Marcel Ciolacu kvůli tomu dokonce zrušil plánovanou účast na slavnostním zakončení her.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme