Olympijské hry zaujaly v Číně miliony nových mladých fanoušků, pochvaluje si šéf výboru Bach

Olympijské hry v Pekingu vzbudily nebývalý zájem Číňanů o zimní sporty. Může za to i fakt, že pro pořádající zemi to byly nejúspěšnější zimní hry v historii a díky devíti zlatým medailím skončila Čína na druhém místě pořadí národů. Chválu ale slyšela Čína i od Mezinárodního olympijského výboru za to, že v době koronavirové varianty omikron dokázala zajistit bezpečný průběh olympiády.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thomas Bach

Thomas Bach | Zdroj: Reuters

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach prohlásil, že kritérii pro hodnocení olympijských her jsou sportovci a sportoviště. A v těchto oblastech bylo podle něj vše výborné, stejně jako zájem o výkony sportovců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říká šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach o uplynulých olympijských hrách

„Trend, že jsou olympijské hry sledovány přes sociální média, výrazně zrychluje. Nemáme ještě kompletní statistiky, ale jen abyste věděli: pouze účty vlastněné Mezinárodním olympijským výborem zaujaly přes 2,7 miliardy lidí,“ sdělil Bach.

„Některé hashtagy, i ty zahrnující jisté sportovce, mají tady v Číně okolo miliardy použití na sociální síti Weibo. Vypadá to, že díky tomu zaujaly olympijské hry miliony nových fanoušků napříč mladou generací,“ dodal s odkazem na čínskou obdobu sociální sítě Twitter.

„Co se týká televizí, tak v Číně je samozřejmě těžké srovnávat, protože to, co nám přijde jako obrovské, tu tak velké být nemusí. Ale podle mých zpráv má čínská televize bezprecedentní čísla – olympijské hry tu pouze v televizi zaujaly více než 600 milionů lidí.“

Kejval: Z výsledků her nemusíme být zklamaní, principy olympismu byly v Číně dodrženy

Číst článek

Tato čísla mají televize navzdory tomu, že například americká síť NBC uvedla, že slavnostní zahájení her viděl historicky nejnižší počet diváků. Spojené státy, Kanada nebo Austrálie olympiádu diplomaticky bojkotovaly kvůli porušování lidských práv v Číně.

Přesto je dosah olympiády podle Bacha výborný a výrazně mu pomáhá právě pořadatelská země. Její hvězdou se stala akrobatická lyžařka Eileen Guová, která přispěla ke zvýšenému zájmu Číňanů o zimní sporty.

Eileen Guová v Pekingu zazářila, jako první akrobatická lyžařka získala tři medaile z jedné olympiády

„Zajišťuje to marketingové využití sportovišť i v dalších letech. Bavil jsem se v posledních týdnech se zástupci sportovních federací a ti mi řekli, že už probírali s čínskými partnery možnosti. Je varianta, že by tu byly buď závody Světového poháru, nebo tréninkové kempy už v příští zimní sezóně 2022/23,“ říká předseda Mezinárodního olympijského výboru.

Bach hodnotí uplynulou olympiádu jen pochvalně a občas až příliš. Například tvrdí, že bylo i z prostředí uzavřené olympijské smyčky poznat nadšení místních pro olympiádu. Pokud ale neměl Bach výjimku, nemohl zpoza střežených zdí hotelů, hlídaných plotů okolo sportovišť a umazaných skel autobusů v zácpách poznat stejně jako sportovci a novináři vůbec nic.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme