Slováci z KHL můžou reprezentovat, rozhodl svaz. Opora národního týmu kvůli tomu váhá, jestli dorazí

Slovenští hokejisté hrající v ruské Kontinentální lize (KHL) se mohou vrátit do reprezentace. Vedení slovenského svazu ledního hokeje (SZLH) rozhodlo, že trenérský tým Craiga Ramsayho může na akce nominovat jakékoli hráče bez ohledu na to, kde působí. Útočník Calgary Flames Martin Pospíšil v rozhovoru pro Šport.sk uvedl, že v důsledku tohoto rozhodnutí se svým reprezentováním váhá.

Bratislava (Aktualizováno: 12:30 16. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský hokejista Martin Pospíšil

Slovenský hokejista Martin Pospíšil | Foto: Branislav Račko | Zdroj: Profimedia

Slovenští hokejisté hrající v KHL chyběli v nominaci na poslední dva světové šampionáty. Svaz sice po předloňské invazi Ruska na Ukrajinu, na rozdíl například od vedení českého svazu, hráčům působícím na ruském území nezakázal reprezentovat, nikdo z nich se ale v nominaci neobjevil.

V sezoně 2022/23 bylo důvodem absence „zachování klidu na přípravu“, ve skončené sezoně se hráči omluvili ze zdravotních, osobních, rodinných nebo jiných důvodů. V nadcházejícím ročníku, která pro Slovensko začne olympijským kvalifikačním turnajem v Bratislavě na přelomu srpna a září, již mohou v reprezentačním dresu nastoupit.

Kladno vyslyšelo fanoušky. Brankář Hudáček, který v době války hrál v ruské lize, v klubu končí

Číst článek

Vedení svazu na základě průzkumu mezi kluby rozhodlo, že trenérský tým vedený Craigem Ramsaym může na akce nominovat jakékoli hráče bez ohledu na to, kde působí.

Pro start hráčů z KHL v reprezentaci se v průzkumu vyjádřilo 52 procent klubů, 38 procent bylo proti a deset procent se zdrželo hlasování.

Aktuálně v KHL působí devět slovenských hráčů - brankář Patrik Rybár, obránci Christián Jaroš, Martin Gernát, Michal Čajkovský, Mário Grman a útočníci Tomáš Jurčo, Adam Ružička, Michal Krištof a Adam Liška.

‚Změnila se vláda‘

Na telegramovém účtu ruského novináře Gleba Lisovského, který produkuje obsah i pod přezdívkou Hockey Global Cities, se objevil krátký rozhovor právě s obráncem ruského klubu Admiral Vladivostok Máriem Grmanem, který dříve hrál v Česku za Vítkovice, ve kterém je probírána právě účast hokejistů z KHL v reprezentaci.

„Po posledním šampionátu jsem jim (Vítkovicím) řekl, že chci jít do KHL a pokud mi zavolají, rád se k reprezentaci připojím. Záleží také na tom, jestli mě můj tým pustí. V srpnu máme kvalifikaci na olympiádu a nevím, jestli to už můžu říct - ale ano, pozvali mě, moc se na to těším,“ přiznal bývalý obránce Vítkovic.

„Poslední roky je to těžká situace. Ale na Slovensku se teď změnila vláda a už nás mohou povolat, změnili to,“ nechal se slyšet Grman, který ve Vladivostoku hraje s českým hokejistou Liborem Šulákem.

Pospíšil váhá s reprezentací

Na zmiňovanou olympijskou kvalifikaci dostali pozvánku i hráči ze zámořské NHL, například autor sedmi bodů na posledním mistrovství světa a útočník Calgary Flames Martin Pospíšil. Ten v rozhovoru pro slovenský zpravodajský portál Šport.sk prohlásil, že si původní plán reprezentovat musí rozmyslet.

„Ta zpráva mě zaskočila, uvidíme, jak to dopadne. Je pro mě těžké se k tomu vyjadřovat, protože jsem se vše dozvěděl teprve před chvílí. Musím ty informace nejprve zpracovat. V nejbližších dnech se rozhodnu, zda půjdu reprezentovat,“ řekl Pospíšil.

„Svým postojem mohu ovlivnit mládež.“

Martin Pospíšil (hokejista)

„Jsem člověk, který má morální zásady, které se těžko překonávají. Je to těžká situace, protože si mohu splnit svůj sen, že si zahraji s bratrem. I tak je pro mě čest obléknout reprezentační dres. Někdy však člověk musí dát sport stranou, ale mluvit o tom teď je pro mě těžké. Rozhodnu se v nejbližších dnech,“ nechal se slyšet útočník.

„Je mi to líto, ale po skončení kariéry bych tu chtěl žít a vychovávat své děti. Proto přemýšlím, jak se teď zachovám, protože svým postojem mohu ovlivnit mládež. Hokej a reprezentaci mám rád, ale v současné době je to těžké,“ uzavřel rodák ze Zvolenu.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme