Role tahouna mi cizí není, říká útočník Kubalík. Na mistrovství světa si chce vynahradit loňskou absenci

K českému hokejovému týmu se v pondělí připojí jedna z největších posil pro světový šampionát Dominik Kubalík. Sedmadvacetiletý útočník má za sebou premiérovou sezónu v dresu Detroitu Red Wings. Se svým týmem nepostoupil do vyřazovacích bojů o Stanleyův pohár, stihl krátkou dovolenou v Dubaji a po návratu domů do Plzně si udělal čas na rozhovor pro Radiožurnál.

Rozhovor Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Kubalík

Dominik Kubalík | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Zapojíte se v pondělí do přípravy národního týmu. Na koho se v šatně nejvíce těšíte?
Jelikož jsem na minulém mistrovství nebyl, těším se vlastně úplně na všechno. Hned jak jsem nějakým způsobem věděl, že play-off asi nebude v našem programu a šance bude, od začátku jsem se těšil. Jsem samozřejmě i v očekávání, protože pod novým trenérem jsem ještě nehrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Dominikem Kubalíkem

Loni jste u toho, když Česká republika vybojovala bronz chyběl. Nemrzelo vás to v koutku duše, že jste čekal na smlouvu v NHL a proto nestartoval na šampionátu?
Samozřejmě, že to člověka za mrzí, ale nesmí si to tak brát. Koukal jsem na každý zápas, protože tam bylo i spoustu kamarádů. Fandil jsem a byl jsem rád, kdyby se to povedlo tak i letos, bylo by to skvělé. Tým vypadá velmi dobře, věřím, že šance jsou.

Zápasy jste sledoval, takže asi víte, co očekávat od kouče Kariho Jalonena...
Vím, bavil jsem se o tom i s bráchou, kterého Kari trénoval ve Lvu. Říkal mi, že ten styl je podobný, ne úplně s bráněním, ale s napadáním a takovými maličkostmi, které se musí zažít a především vyzkoušet v zápasech.

Měl byste být jedním z ofenzivních tahounů týmu, máte za sebou už tři šampionáty a olympijské hry... Jak se s touto rolí budete vyrovnávat?
Ta role už mi není úplně cizí, myslím, že od toho jsem byl nějakým způsobem i na minulých turnajích. Není to ale samozřejmě o jednotlivcích, jeden hráč to nevytrhne. Když přijel minulý rok Pasta, tak to samozřejmě byla výjimka, ale celý ten tým hrál velmi dobře. Doufám, že jsem na tu roli připravený a udělám vše pro to, aby přišly výsledky.

Češi zůstávají v přípravě na světový šampionát neporažení. Výhru proti Rakousku zařídil Tomášek

Číst článek

Zmínil jste Davida Pastrňáka. Co si přát - aby Boston postoupil nebo aby vypadl a Pastrňák by byl pro národní tým k dispozici?
Je to dvousečné. Když jsme proti nim hráli, byl to rozhodně jeden z nejlepších týmů základní části a čekal jsem, že Floridu přejedou. Play-off je ale jiná soutěž a zase se to potvrdilo. Přál bych jim, aby postoupili a když tak i vyhráli pohár. Ale kdyby náhodou ne, dobře pro nás. Kdyby se připojil, bylo by to fajn.

Loni na šampionátu bral český tým bronz, i když se s ním po těch předchozích hubených letech příliš nepočítalo. Bude letos reprezentace v trochu jiné pozici?
Myslím si, že nějakým způsobem se s námi počítá každý rok kvůli tomu, že dřív se medaile vozily. Když hrajeme na turnajích s těžkými soupeři, ví o nás, pořád máme jméno. Mělo by se s námi počítat, i kdyby tým nebyl hvězdný. Já tam rozhodně nejedu s tím, že si tam jen zahrajeme.

Před týdnem jste se vrátil ze zámoří a máte za sebou krátkou dovolenou v Dubaji. Po náročné sezoně asi byla potřeba. Je nyní o to větší chuť obléct výstroj a bojovat na mistrovství?
Bylo to přesně to, co jsem potřeboval. Sezona je opravdu náročná, hraje se ob den a člověk pak nemá chuť se úplně hned zapojovat a hned znova trénovat. Nejsem nějak starej, ale člověk prostě potřebuje v hlavě vypnout. Udělali jsme to i tak, že jsme jeli pryč, protože když se člověk vrátí po sezoně do Česka, čekají ho různé návštěvy a objíždění, takže si člověk úplně neodpočine. Sbalili jsme se a na chviličku jsme odjeli pryč, to mě dobilo. Měli jsme čas pro sebe, člověk může i potrénovat, to je úplně jiné, než když je tady člověk v presu. Teď se hrozně těším.

Vladislav Janouškovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme