Španělé jsou mistry Evropy ve fotbale. O výhře 2:1 nad Anglií rozhodl střídající Oyarzabal

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního čtvrtého triumfu se odpoutali v čele statistik od Německa. Naopak Albion nenapravil tři roky staré zklamání s finálového duelu s Itálií a dál čeká na první evropský titul. Jediné zlato z velkého turnaje vybojovala Anglie v roce 1966 na domácím mistrovství světa.

Aktualizováno Berlín (Aktualizováno: 23:19 14. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelec vítězného gólu Mikel Oyarzabal

Střelec vítězného gólu Mikel Oyarzabal | Foto: Kai Pfaffenbach TPX IMAGES OF THE DAY | Zdroj: Reuters

Zápas na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel gólově ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala, který v sobotu oslavil sedmnácté narozeniny a stal se nejmladším vítězem v historii evropských šampionátů.

V 73. minutě vyrovnal střídající Cole Palmer, utkání o necelou čtvrthodinu později rozhodl jiný příchozí hráč z lavičky Mikel Oyarzabal. V závěru ještě španělský záložník Dani Olmo na brankové čáře hlavičkou zastavil zakončení Marca Guéhiho. „La Roja“ vyhráli na turnaji všech sedm utkání, Anglie poprvé prohrála.

První poločas v německé metropoli, kde Španělé před téměř měsícem zahájili Euro výhrou 3:0 nad Chorvaty, nabídl velmi opatrnou hru od obou týmů. První střelu na branku vyslal po standardní situaci až v nastavení Angličan Phil Foden, jeho ránu z voleje ale gólman Unai Simón chytil.

Obraz hry se změnil krátce po změně stran. Nejmladší debutant, střelec i finalista v dějinách ME Yamal nahrál do vápna nabíhajícímu Williamsovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. Angličané prohrávali ve všech čtyřech duelech vyřazovací fáze, na rozdíl od soubojů se Slovenskem, Švýcarskem a Nizozemskem ale tentokrát vítězný obrat nedotáhli.

Vzápětí Williams přihrál do šestnáctky Danimu Olmovi, jenže ten z otočky zakončil vedle. V 61. minutě nečekaně vystřídal kapitán Anglie Harry Kane. O chvíli později jeho spoluhráč Bellingham vystřelil těsně vedle, na opačné straně gólman Jordan Pickford vytáhl Yamalův přízemní pokus.

V 73. minutě svěřenci trenéra Garetha Southgatea srovnali. Nahrávku Bukaya Saky sklepl Jude Bellingham na Palmera a ten přízemní střelou z 21 metrů překonal Simóna. Prvního zásahu na turnaji se dočkal necelé tři minuty po příchodu na hřiště.

V 82. minutě se ve vápně odrazil míč k Yamalovi, na anglického brankáře ale znovu nevyzrál. O čtyři minuty později ale Marc Cucurella nahrál před branku Oyarzabalovi, jenž se natáhl a špičkou kopačky zařídil Španělsku vítězství.

Angličané ještě málem vyrovnali v 90. minutě po rohu. Hlavičku Declana Rice nejprve vyrazil Simón, pokus Guéhia hlavou zastavil na brankové čáře Olmo a Rice z další dorážky hlavičkoval nad.

Tým z Pyrenejského poloostrova potřetí za sebou na Euru vyhrál 2:1, ve čtvrtfinále tímto výsledkem zdolal po prodloužení pořadatelské Německo a v semifinále Francii. Španělé nad Angličany zvítězili ve třetím vzájemném duelu na ME poprvé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme