Saxofonista, nizozemská vlna v mundúrech nebo pěšák ze Skotska. Jak fotbalové Euro bavilo fanoušky?

Vítězstvím Španělska nad Anglií 2:1 skončilo mistrovství Evropy ve fotbale. A po minulém Euru ovlivněném pandemií koronaviru a divácky nepříliš přívětivém světovém šampionátu v Kataru tentokrát turnaj minimálně na tribunách bavil. Mistrovství v Německu navštívilo víc než 2 miliony a 700 tisíc fanoušků - nejvíc v historii.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jako velkou show brali letošní mistrovství Evropy fanoušci Nizozemska

Jako velkou show brali letošní mistrovství Evropy fanoušci Nizozemska | Foto: Fabian Bimmer | Zdroj: Reuters

Každý zápas na Euru potvrdil, že Německo je i díky divácky přívětivé Bundeslize země fotbalu a příznivcům zaslíbená. Šampionát nabídl spoustu zajímavých fanouškovských příběhů, až na drobné výjimky - jako například potyčku po utkání Anglie a Srbska - s pozitivním koncem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak fotbalové Euro v Německu bavilo fanoušky

V ulicích bavil návštěvníky šampionátu třeba saxofonista André Schnurra, zkraje turnaje se pozornosti dočkal i skotský fanoušek, který došel pěšky z Britských ostrovů až do Mnichova. A působivě vypadaly záběry na jásající Nizozemce v oranžových mundúrech. Jejich chorál, při kterém lidé skáčou ze strany na stranu, obletěl zeměkouli.

Německým pořadatelům dokonale vyšla sázka na propracované fanzóny v okolí stadionů - navštívilo je zhruba šest milionů fanoušků, včetně tisíců českých.

„Byla to jedna z nejkrásnějších atmosfér, kterou jsem, kdy zažil. Jako trenér jsem měl velký zážitek,“ radoval se kouč národního týmu Ivan Hašek.

Právě fandění na zápasech národního týmu zamířilo kvalitou strmě vzhůru. Už to není o tom si párkrát za zápas zakřičet, při utkáních reprezentace se nově fandí naplno.

Skupina Fanatismus Česko sdružuje fanoušky tuzemských klubů, kteří během reprezentační přestávky dodržují smír. A sami hráči si všimli, že to na tribunách bylo vidět i slyšet.

„Chtěli bychom jim za celou kabinu poděkovat, protože během celého Eura zde předvedli heroický výkon. Byli slyšet po celý zápas a vnímali jsme je,“ dodal záložník Lukáš Provod.

Zápasy v televizi vidělo přes 5 miliard lidí ze 190 zemí, oficiální videa šampionátu viděly na sociálních sítích 3 miliardy lidí. Příští mistrovství Evropy, které se bude v roce 2028 hrát ve Velké Británii a Irsku, má tedy laťku nastavenou pořádně vysoko.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme