Legenda pro fanoušky Arsenalu, podvodník pro Iry. Thierry Henry slaví 40. narozeniny

Thierry Henry, jeden z nejlepších fotbalových útočníků minulého desetiletí, slaví 40. narozeniny. Legenda Arsenalu, mistr světa i Evropy s Francií, ale také muž, který v roce 2009 v barážovém zápase o postup na mistrovství světa proti Irsku zahrál rukou a Irové pak hrozili bojkotem značce holítek, jejíž byl tváří.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thierry Henry

Thierry Henry | Zdroj: Reuters

Moment, kdy si Henry zpracoval míč rukou a přihrál před prázdnou bránu Gallasovi, rozdýchávali Irové hodně těžko a francouzskému útočníkovi za nespravedlivé vyřazení z baráže spílali ještě dlouho.

Sám Henry přitom bezprostředně po zápase nezastíral, že rukou před rozhodujícím gólem zahrál. „Upřímně řečeno, byla to ruka. Ale já nejsem rozhodčí, zahrál jsem to a on to dovolil. To je otázka pro něj,“ řekl tehdy po zápase v Irsku.

V kariéře ovšem dnes čtyřicetiletý bývalý fotbalový útočník zažil mnohem lepší momenty. S Francií vyhrál v roce 1998 mistrovství světa na domácí půdě a o dva roky později se svými spoluhráči z národního týmu triumfoval i na evropském šampionátu.

Absence Ronalda nevadila. Real podruhé porazil Barcelonu a získal španělský Superpohár

Číst článek

„Byl jsem opravdu hodně šťastný, protože konec zápasu byl blízko. Trochu mě štvalo, že Italová už pomalu slavili. Tleskali, skandovali, tancovali… Ale zápas ještě neskončil,“ narážel Henry na to, že italští fanoušci slavili evropský titul ještě před závěrečným hvizdem, než jim radost v nastaveném čase a pak i v prodloužení překazili Francouzi Wiltord a Trezeguet.

Na klubové úrovni prožil Henry zřejmě nejkrásnější chvíle v londýnském Arsenalu, kam přišel v létě 1999 z turínského Juventusu. V dresu „Gunners“ se stal legendou a když v roce 2007 odcházel do Barcelony, opouštěl Arsenal coby historicky nejlepší klubový střelec s 226 brankami.

O rok později ho fanoušci Arsenalu dokonce zvolili nejlepším hráčem v historii klubu.

Po angažmá v Barceloně, kde Henry mimo jiné vyhrál Ligu mistrů, se v roce 2010 vydal za oceán do týmu New York Red Bulls. Odtud si na začátku roku 2012 stihl odskočit na dvouměsíční hostování zpátky do Arsenalu. A návrat to byl přímo skvostný. Hned v prvním zápase jediným gólem utkání rozhodl o postupu v Anglickém poháru přes Leeds United.

V dresu New Yorku pak Henry v roce 2014 ukončil kariéru. U fotbalu ale zůstal. Od prosince téhož roku působí jako asistent trenéra u belgické reprezentace.

Václav Rokyta, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme