Vítězem Zlatého míče je poprvé v kariéře Benzema, mezi ženami slaví podruhé v řadě Putellasová

Vítězem prestižní ankety Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa pořádané časopisem France Football se stal francouzský útočník Karim Benzema z Realu Madrid. Mezi ženami převzala cenu na pondělním galavečeru v Paříži Španělka Alexia Putellasová z Barcelony. Rozhodli o tom novináři stovky nejvýše postavených zemí v pořadí Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Paříž (Aktualizováno: 22:15 17. 10. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pařížském divadle Theatre du Chatelet převzal blyštivou trofej pro nejlepšího fotbalistu uplynulé sezony Karim Benzema. Předčil i Sadia Maného a Kevina De Bruyneho. Nikdo se nedivil.

Reagují nová pravidla Zlatého míče na výhru Messiho? ‚Důvodů je víc,‘ říká hlasující novinář Hrabě

Číst článek

Vždyť i rekordman ankety, sedminásobný vítěz Lionel Messi, měl o výsledcích dopředu jasno. 

„Myslím si, že o tom nejde pochybovat. Benzema měl úžasný rok zakončený triumfem v Lize mistrů, byl ve všech zápasech od osmifinále klíčovým hráčem,“ komentoval hvězdný hráč PSG pro televizi TyC Sports.

Slavný Argentinec se naopak na začátku angažmá v hlavním městě Francie střelecky trápil, a tak mezi 30 nominovanými chybí. Poprvé od roku 2005.

Ve stejném roce odstartoval Benzema svou profesionální kariéru. Šanci dostal v Lyonu, po velkém přestupu o čtyři roky později se ocitl mezi hvězdami v Realu Madrid.

A té největší hvězdě, Portugalci Cristianovi Ronaldovi, musel dlouhá léta asistovat až do sezony 2017/2018. Po Ronaldově odchodu se stal francouzský reprezentant mužem číslo jedna, lídrem. „Jsem na svou cestu pyšný,“ doplnil po převzetí ceny.

A jak upozorňoval Messi, zejména výkony 34letého útočníka Bílého baletu ve vyřazovací fázi loňské Ligy mistrů vzbuzovaly u fanoušků i komentátorů úžas.

Hattrickem sestřelil PSG i Chelsea a postup do finále přes Manchester City zařídil vítězným gólem v prodloužení.

Ještě před triumfem v elitní evropské soutěži dotáhnul Benzema Bílý balet i k ligovému titulu, a to jako nejlepší kanonýr s 27 přesnými zásahy.

I proto ho sázkové kanceláře favorizovali s nejnižším kurzem. I proto si letos fotbaloví fanoušci nevyměňovali různorodé názory, jako tomu bylo třeba před rokem, když jen pár desítek hlasů rozhodlo o triumfu Messiho před Polákem Robertem Lewandowským. 

Mezi ženami

Ani momentální dozvuky zranění zkřížených vazů nezastavilo španělskou hvězdu Alexiu Putellasovou, aby dorazila na ceremoniál a podruhé v řadě zvedla Zlatý míč. A opět v slzách. 

V předminulé sezoně s Barcelonou dominovala všude, kde se dalo. Se spoluhráčkami ukořistila titul ve španělské lize, španělském poháru i v Lize mistrů.

Letos scházela jen trofej elitní evropské soutěže, ve finále Katalánky nestačily na Lyon. Přesto se 28letá Putellasová stala nejlepší střelkyní Ligy mistrů.

Ve španělské lize zaznamenala 18 gólů a 15 asistencí a Barça navíc bez jediného zaváhání ovládla všech 30 ligových zápasů. K tomu diváci na Camp Nou dvakrát překonali rekordní návštěvnost ženského zápasu.

Přesto má letošní rok pro španělskou útočnici hořkou pachuť. Kvůli zranění prošvihla vrchol sezony –⁠ mistrovství Evropy, jež opanovaly domácí Angličanky. A právě jejich kapitánka Beath Meadová obsadila v anketě druhé místo, třetí byla Australanka Sam Kerrová.

Další ocenění

Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let získal španělský mladík Gavi, který se už v 18 letech stal důležitou součástí FC Barcelony. Trofej přebral od loňského vítěze a zároveň kolegy z barcelonské zálohy Pedriho. 

„Připomínáte mi Xaviho a Iniestu,“ chválil talenty moderátor večera a bývalý elitní útočník Didier Drogba.

Nová cena Socratese za přínos mimo fotbalové trávníky patří forvardovi Bayernu Mnichov Sádiovi Manému, který často opakuje, že mu nezáleží na penězích a slávě. Chce jen pomáhat těm, kteří dříve pomohli jemu. A tak v rodném Senegalu zajistil stavby nemocnic a škol.

Organizátoři zároveň vzdali hold rekordnímu německému kanonýrovi Gerdu Müllerovi, jenž před rokem zemřel. Pojmenovali po něm ocenění pro nejlepšího útočníka, jímž byl v uplynulé sezoně podle výsledku hlasování polský střelec Robert Lewandowski.

Brankářskou jedničkou se stal belgický brankář Thibaut Curtois, jenž ve finále Ligy mistrů famózním výkonem vychytal Realu Madrid výhru nad Liverpoolem. „Bylo to speciální,“ dodal. 

Klubem roku byl označen Manchester City, vítěz anglické Premier League. 

Kompletní výsledky ankety Zlatý míč

Nejlepší fotbalista: 1. Karim Benzema (Fr./Real Madrid), 2. Sadio Mané (Sen./Bayern Mnichov), 3. Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), 4. Robert Lewandowski (Pol./Barcelona), 5. Muhammad Salah (Egypt/Liverpool), 6. Kylian Mbappé (Fr./PSG), 7. Thibaut Courtois (Belg.), 8. Vinícius Júnior (Braz.), 9. Luka Modrič (Chorv./všichni Real Madrid), 10. Haaland (Nor./Manchester City), 11. Son Hung-min (Korea/Tottenham), 12. Rijád Mahriz (Alž./Manchester City), 13. Sébastien Haller (Pobř. sl./Dortmund), 14. Rafael Leao (Portug./AC Milán) a Fabinho (Braz.), 16. Virgil van Dijk (Niz.), 17. Luis Díaz (Kol./všichni Liverpool), Dušan Vlahovič (Srb./Juventus) a Casemiro (Braz.), 20. Cristiano Ronaldo (Portug./oba Manchester United), 21. Harry Kane (Angl./Tottenham), 22. Phil Foden (Angl.), Bernardo Silva (Portug./oba Manchester City) a Trent Alexander-Arnold (Angl.), 25. Darwin Núňez (Urug./oba Liverpool), Christopher Nkunku (Fr./Lipsko), Cancelo (Portug./Manchester City), Rüdiger (Něm./Real Madrid), Mike Maignan (Fr./AC Milán) a Joshua Kimmich (Něm./Bayern Mnichov).

Nejlepší fotbalistka: 1. Alexia Putellasová (Šp./Barcelona), 2. Beth Meadová (Angl./ Arsenal), 3. Sam Kerrová (Austr./Chelsea).

Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina): 1. Courtois, 2. Alisson (Braz./Liverpool), 3. Ederson (Braz./Manchester City).

Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy): 1. Gavi (Šp./Barcelona), 2. Eduardo Camavinga (Fr./Real Madrid), 3. Jamal Musiala (Něm./Bayern Mnichov).

Nejlepší útočník: Lewandowski.

Nejlepší klub: Manchester City.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme