Orel si druhou šanci zaslouží, říká šéf komise rozhodčích Kovařík. Pomoci by chtěl i mladým sudím

Řadu novinek chystá před novou sezonou komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky. Jistotou je v lize centralizovaný VAR anebo kalibrovaná čára. Změny budou i personální. Zatímco čtyři sudí s pískáním v profesionálních soutěžích skončili, na scénu se vrací alkoholový hříšník Pavel Orel, který rok pykal za porušení etického kodexu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový rozhodčí Pavel Orel během svého dosud posledního odpískaného utkání Fortuna ligy mezi Slavií a Zlínem

Rozhodčí Pavel Orel se po ročním trestu vrací na listinu profesionálních rozhodčí | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Loňská sezona nebyla z pohledu rozhodčích špatná, ale stále je podle šéfa komise Libora Kovaříka prostor ke zlepšení. „Chtěli bychom mít širší kádr rozhodčích pro top zápas. Aby bylo víc kluků schopných pískat ty nejlepší zápasy,“ zmiňuje jednu z priorit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co o chystaných změnách říká šéf komise rozhodčích FAČR Libor Kovařík

Z listiny rozhodčích už některá jména před nadcházející sezonou zmizela. „Na listině hlavních rozhodčích skončili čtyři kluci. Tomáš Klíma, Tomáš Ulrich, Marek Bělák se přesunul na asistenta, a Jiří Julínek,“ jmenuje Kovařík končící rozhodčí.

Zpět na listině je naopak zkušený Pavel Orel. Ten z ní byl vyřazen v srpnu loňského roku, když spolu s kolegou Adamem Horákem den před utkání Evropské konferenční ligy v lotyšské Rize požili alkohol. „Pavel Orel je člověk a lidé dělají chyby. On udělal chybu na začátku minulé sezony a byl potrestán, rok pískal třetí ligu a divize v Čechách. Dáváme mu druhou šanci, myslím, že si ji zaslouží. V nižších soutěžích podával dobré výkony,“ objasnil jeho návrat šéf komise rozhodčích.

Od nové sezony by Kovařík chtěl zlepšit začleňování nových rozhodčích, v uplynulé sezoně se jich totiž příliš v lize neobjevilo. „Minulou sezonu se nám to moc nepodařilo, ze tří nováčků se dva v profesionálních soutěžích neprosadili. Letos jsme vymysleli takovou novinku, že jsme pro mladé začínající rozhodčí v profesionálních soutěžích vytvořili meziskupinu. Kmenově zůstanou ve třetí lize, ale absolvují s námi všechna školení a semináře. Ob kolo je pak budeme obsazovat na druhou a dorosteneckou ligu, a ty, kteří se prosadí, si vezmeme na stálo na listiny profesionálních rozhodčích,“

„Tahle otázka spíš patří směrem k LFA, ale myslím, že těšit se můžete,“ naznačil Kovařík, že by se nejvyšší liga mohla dočkat kalibrované čáry nebo centralizovaného VAR.

Mikuláš Jáša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme