Češi si na Euru poradili s favorizovaným Nizozemskem a po vítězství 2:0 je čeká čtvrtfinále

Česká cesta na evropském šampionátu nekončí. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v osmifinále na zaplněném budapešťském stadionu porazili favorizované Nizozemce 2:0. O první gól se postaral záložník Tomáš Holeš, druhý přidal Patrik Schick. Obě české trefy přišly po červené kartě pro Matthijse de Ligta. Ve čtvrtfinále čekají český tým Dánové.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemci sice mají s českým týmem historicky negativní bilanci, do nedělního osmifinále ale šli jako favorité. Češi se navíc museli obejít bez dvou stálic základní sestavy, protože kapitán Vladimír Darida chyběl v sestavě vinou zranění a levý obránce Jan Bořil zase kvůli karetnímu trestu. 

Italové se proti Rakušanům nadřeli, postup do čtvrtfinále vybojovali až v prodloužení

Číst článek

Místo Daridy tak ve středu hřiště nastoupil Antonín Baráka a Bořila nahradil na levém kraji obrany Pavel Kadeřábek. Další změnou byl Petr Ševčík, který se podíval do základní sestavy místo Jakuba Jankta.

A v úvodu utkání jako by se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého opravdu trochu hledali. Nizozemci byli nebezpečnější a hned v první minutě chyběl jen kousek Denzelu Dumfriesovi, aby si naběhl před bránu na centr z levé strany.

Nizozemci pak v prvních patnácti minutách zahrozili ještě několikrát. Asi nejnadějnější byla akce Memphise Depaye, který využil špatného výběhu Tomáše Vaclíka. Naštěstí pak českého gólmana skvěle zastoupil Tomáš Kalas, který ve skluzu srazil Depayovu střelu do odkryté brány na roh.

Češi se ale postupně zlepšili a brzy byli i oni blízko prvnímu gólu. Ševčík našel ve vápně Tomáše Součka, který se natlačil před bránícího hráče a hlavou o kousek minul nizozemskou bránu.

Ještě větší měl o chvíli později Barák, jenže po přiťuknutí od Lukáše Masopusta jeho střelu z bezprostřední blízkosti na poslední chvíli skvěle zablokoval Matthijs de Ligt. 

Červená karta pro de Ligta

Druhý poločas začal ve velkém tempu a hned po několika minutách se na trávníku děly věci. Nejdřív Vaclík fantasticky zachránil své spoluhráče, když si poradil se samostatným únikem Donyella Malena, a hned vzápětí na druhé straně Matthijs de Ligt v souboji s Patrikem Schickem zahrál úmyslně před vápnem rukou.

Rozhodčí mu nejdřív udělil žlutou kartu, ale po konzultaci se systémem VAR musel svůj verdikt opravit a nizozemskému obránci, který byl v době svého provinění posledním bránícím hráčem, dát rovnou červenou. Pro Nizozemce to byla čtvrtá karta na Euru v historii - dvě dostali hráči v oranžovém proti Československu a dvě proti Česku.

První obrovskou šanci využít přesilovku měli Češi v 64. minutě, když se k míči ve vápně dostal úplně volný Kadeřábek. Jenže český obránce jako by se zalekl velké příležitosti a trefil jen bránícího Dumfriese.

O chvíli později už to ale vyšlo. Barák poslal do vápna centr ze standardní situace, Kalas hlavou vrátil míč na druhou tyč a Tomáš Holeš ho rovněž hlavou poslal do brány - 1:0!

📸 Takhle by to šlo 😍

19:32 – 27. 06. 2021

8 101

A v 80. minutě bylo v českém táboře ještě veseleji. Neúnavný Holeš unikl po levé straně, našel ve vápně Patrika Schicka a český kanonýr neomylně poslal míč po zemi do sítě. 

Pak už hráli Češi v klidu, oslabení Nizozemci navíc byli viditelně zaskočení. Trenér Šilhavý mohl v závěrečných minutách prostřídat a jeho svěřenci odehráli většinu zbývajícího času v bezpečné vzdálenosti od Vaclíkovy brány.

Česká reprezentace tak i díky de Ligtově vyloučení zvládla osmifinále proti favorizovanému Nizozemsku a zahraje si na Euru čtvrtfinále. V něm se v ázerbájdžánském Baku střetne s Dánskem, které v sobotu porazilo Wales 4:0.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Budapešť):
Nizozemsko - ČR 0:2 (0:0)
Branky: 68. Holeš, 80. Schick. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) - Attwell (video, Angl.). ŽK: Dumfries, F. de Jong - Coufal. ČK: 55. De Ligt (Nizozemsko). Diváci: 52.834.

tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme