U brněnské přehrady se koná ‘Chillibraní‘, mistrovství republiky v pojídání pálivých pokrmů
Slzy v očích a dlouhotrvající štiplavou chuť, to si obvykle lidé spojí s pojídáním chilli papriček. Přibývá ale stále víc těch, kteří si je umí správně vychutnat. Dnes se u brněnské přehrady scházejí na Chillibraní nejen zapálení pěstitelé, ale taky odvážlivci, kteří při v mistrovství republiky v pojídání pálivých pokrmů vyzkoušejí, co vydrží.
Před lety si Richard Belžík koupil v Maďarsku jen věnec sušených paprik. Dnes už pěstuje na chatě i v bytě asi 80 druhů chilli papriček. Ty už doma přidávají snad do všech jídel.
„Kromě buchet to snad dáváme do všeho, nakazil jsem tím i manželku. A loni jsem vyzkoušel, protože jsem i domovařič a vařím pivo, uvařit takovou lehkou chillipšenici, která byla právě k ochutnání tady minulý rok na c Chillibraní,“ popisuje.
Zálibě v konzumaci papriček už prý pomalu propadají i jeho děti. „Dětem pěstuju jednu odrůdu, jmenuje se ‘medúza‘ a je to vyloženě taková dekorativní paprika, ze které rostou krásné dlouhé šlahouny, které se zbarvují ze zelena do červena. Ty vlastně nepálí vůbec a děti chodí, stříhají a zobou,“ přiznává.
Zájem o pěstování pikantní zeleniny má stále více lidí a v Brně se každoročně schází pěstitelé z celé republiky. Třicítka nejodvážnějších dnes v konzumaci pálivých pokrmů měří své síly. Čeká je 11 kol.
„Stupnice má vzrůstající tendenci a soutěžícím na Finger food lžících budou předkládány různé pokrmy. Buď to budou chilli papričky, nebo nějaké omáčky, kde nosičem bude třeba grilovaná krkovička, rajčátko. Je to systém ‘Last Man Standing‘ a uvidíme, kdo vydrží nejvíc,“ uvádí organizátor Chillibraní Petr Klemeš.