Stánkaři na Colours stráví i 12 hodin denně v horku nad prskajícím olejem, aby nakrmili tisícihlavý dav
Až 25 tisíc piv během jediné hodiny a co stánek, to 30 kilo bramboráků. I tak vypadá v číslech letošní ročník festivalu Colours of Ostrava. Aby stánkaři nakrmili tisícihlavý dav, stráví třeba i 12 hodin denně v horku nad prskajícím olejem.
„Dneska jsme se vystřídali tři, protože to bylo opravdu náročné. Já jsem tu dneska dohromady deset hodin. A takhle je to každý den,“ říká mezi objednávkami 25letá Anna. A do toho stíhá ještě obracet hovězí hamburgery.
„Tohle mám jako brigádu a něco, co mě baví. Ráda pracuji s lidmi, ráda jezdím, takže tohle mám jako takový koníček,“ prozrazuje.
Nezvyklé hobby má ale i své stinné stránky. Třeba když chce ze sebe po celodenní práci spláchnout všudypřítomný olejový odér.
„Zjistili jsme, že v kempu jsou za 30 korun sprchy, musíme jít brzo ráno, když tam nikdo není,“ říká.
A pak konečně přichází krátký, ale zasloužený odpočinek. Ve stanu, tři metry za dřevěnou budkou. Stejný komfort zažívá víkend co víkend i Aniččina konkurentka z vedlejšího stánku.
„Minulý víkend jsme byli na Masters of Rock ve Vizovicích a příští víkend se chystáme na motorkářský sraz,“ říká 20letá Silvie, která pracuje na dohled velké scény. Na hlučnou muziku si už zvykla.
„Už jsme zvyklé a sem tam si něco poslechneme. Nevadí nám to. Ale jak lehneme, tak spíme,“ přiznává Silvie.
Není se co divit. Za jediný den nasmaží 30 kilo bramboráků. A u nich výčet ani zdaleka nekončí. „Máme tady všechno přes halušky, nudle, bramboráky, věci na grilu,“ vyjmenovává.
Podobných stánků je na Colours odhadem stovka a denně připraví bez nadsázky tuny jídla. Uživit se tím prý dá, ale podle Silvie musí život v kůži stánkaře člověka i bavit.
„Je těžký, ale koho to nebaví, tak to nevydrží. Je to zajímavé, člověk potká hodně lidí. Vidí hodně zajímavých akcí. A hlavně je to výzva, co člověk vydrží,“ dodává Silvie.