Silničářům na Vysočině začíná zimní pohotovost. Sněžit může začít hned, hlásí

Na Vysočině začíná dneškem pohotovost vozů zimní údržby. Správci cest mají připravené pluhy, zametací stroje a sypače, haly jsou až po okraj naplněné solí. Český rozhlas se o tom přesvědčil v Jihlavě u krajských silničářů a také na správě dálnice D1 ve Velkém Beranově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Dostál ve svém sypači

Lubomír Dostál ve svém sypači | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

S obchodním náměstkem krajských silničářů Miroslavem Báňou míříme k nové hale s kapacitou pro tři tisíce tun soli.

„Teleskopický nakladač nahrnuje do maximální výšky šesti metrů posypovou sůl, aby kapacita byla stoprocentně naplněna,“ popisuje Báňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou silničáři z Vysočiny připravení na zimu, zjišťovala reportérka Hana Mikulincová

Sůl pro silnice na Vysočine letos nakoupili z Německa a nikoliv z Polska. Prý se lépe osvědčila.

„Má lepší zrnitost a nemá tak vysoký obsah prachových částic nebo jiných příměsí, které v soli nemají co pohledávat,“ vysvětluje náměstek.

Půlka října je mezním termínem, kdy musejí být silničáři připravení vyjet na hlavní tahy. Báňa potvrzuje, že tomu tak skutečně je. „Z hlediska strojní techniky a z hlediska posypového materiálu jsme připraveni,“ říká.

Jestli je všechno nachystáno i pro dálnici D1, jsme se zeptali ve Velkém Beranově. Mistr provozu David Sedlák otevírá halu se solí, která je tentokrát z Polska. „Máme připraveno jedenáct sypačů a 4900 tun posypové soli,“ vypočítává Sedlák.

A jeho nadřízený Jiří Varhaník upřesňuje, kolik kilometrů dálnice udržují: „Čtyřicet sedm kilometrů a 800 metrů solí a solankou, případně ve vyšších mrazech používáme chlorid vápenatý.“

Martin Hromádka, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme