Ovocných sadů na jižní Moravě dlouhodobě ubývá, důvodem jsou peníze

Na jižní Moravě ubývá ovocných sadů. Plocha půdy pro pěstování broskví, višní nebo třeba meruněk se oproti loňsku snížila o pětinu. Jedná se přitom o dlouhodobý trend.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozkvetlý ovocný sad

Rozkvetlý ovocný sad | Foto: Corel GALLERY

I když se některých druhů ovoce, jako jsou hrušky, švestky či višně, sází víc, celkově v porovnání s minulým rokem ovocných sadů ubylo. Přesná čísla má ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně Helena Kratochvílová.

„Plocha sadů v našem kraji dosáhla rozlohy 4303 hektarů, oproti loňskému roku se snížila o víc jak dvacet procent.“

Důvody pro snižování ploch moravských sadů jsou především ekonomické. Pěstitelé místo ovoce raději vysazovali vinice, vysvětluje tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.

„Vedlo je k tomu to, že produkce vína se vždycky prodá nebo zpracuje, kdežto hlavně teplomilné ovoce, jako jsou broskvoně a meruňky, se nedá skladovat, na rozdíl od třeba jablek a hrušek, ale musí se prostě bezpodmínečně co nejdřív dostat ke spotřebiteli.“

V broskví je navíc problém v tom, že v době, kdy u nás zrají, už jsou na českém trhu dávno dostupné broskve z levnějších řeckých a španělských dovozů.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme