Někteří restauratéři odmítají navzdory nařízení vylévat tvrdý alkohol
Zmírnění prohibice v Česku s sebou přináší problém, zřejmě totiž bude těžké uhlídat prodejce alkoholu, aby nové podmínky dodrželi. Prodávat se může pouze tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012 nebo alkohol s prokázaným původem lihu. Někteří provozovatelé restaurací na Vysočině ale odmítají nepovolené lihoviny zlikvidovat.
Jedna problémová restaurace se nachází třeba na okraji Jihlavy. Vedoucí prozradil, že načaté lahve z letošního roku, u kterých není doložen původ lihu, se nechystají v žádném případě vylít.
„Všechny lahve, co máme ve skladě, jsou vyrobené tenhle rok. Budeme vlastně čekat, až dostaneme flašky s novými kolky, pak je začneme prodávat. No a ty staré se potom prodají zároveň s tím. Vždyť s tím nic není,“ vysvětluje vedoucí.
„Kdybychom museli vylít veškerý tvrdý chlast nad 20 procent, co tady máme na restauraci, tak si troufám říct, že v nákupce by to bylo třeba i 50 tisíc a v prodejce třeba dvakrát tolik,“ dodává.
Také další restauratéři v Jihlavě se shodují, že načaté lahve kvalitního alkoholu rozhodně vylévat nebudou. Neznamená to ale, že se je všichni chystají nelegálně prodávat.
V jedné z restaurací například plánují načaté lahve vypít na vánočním večírku. Strach prý nemají, protože se jedná o kvalitní alkohol, se kterým nikdy nebyly problémy.
Lidé, kteří chtějí staré zásoby alkoholu zlikvidovat, by rozhodně neměli vylévat lihoviny doma do odpadu a měli by se obrátit na odborníky.
V Jihlavě mohou například lidé nosit nespotřebovaný starý alkohol, u kterého nebudou mít doložen původ, do sběrného dvoru. Pracovníci už mají připraven speciální kontejner.