Na Chodské slavnosti míří desetitisíce lidí, jsou mezi nimi krajané z Ameriky nebo Zélandu
Na velký svátek folklóru přijíždějí do Domažlic desetitisíce lidí z České republiky i zahraničí. Chodské slavnosti se konají už po šedesáté. Program, během kterého se na pódiích vystřídá přes 500 účinkujících, začal v pátek a potrvá až do dnešního večera.
Svým rozsahem jsou Chodské slavnosti největší akcí svého druhu v republice. Každoročně na ně zavítá kolem 80 tisíc lidí.
„Hosté jsou z celé České republiky, ale i z Evropy. Jsou tu hosté ze sousedního Bavorska, těch je asi nejvíc. Pak sem jezdí návštěvníci z Francie, Ameriky nebo Nového Zélandu,“ říká Kamil Jindřich, ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích.
Na hlavní scéně na náměstí u dolní brány se postupně připravují na vystoupení jednotlivé soubory. Vedoucím jednoho z nich - Domažlické dudácké muziky - je Josef Kuneš, který patří mezi účinkující už dvacet let. Ten popisuje, jak se hraje na dudy:
„Důležité je načerpat vzduch čerpacím měchem do zásobníku, to je takový kožíšek. Dříve se to dělalo ze psa nebo kozy, dneska se to většinou nahrazuje umělotinou nebo teletinou. A potom musím stejným tlakem tlačit do dvou píšťal – zadní basové a do předničky, kde hraji melodii.“
Vedle postává Národopisný soubor Postřekov. Mezi jeho členy patří i 16letá Natálie Mlezivová, která se folklóru věnuje od malička. Na sobě má nezbytný postřekovský kroj.
„V Postřekově máme švadleny, které kroje šijí. Máme hodně vrstev, a když je teplo, tak se v kroji člověk potí. Naopak když je zima, tak je v něm dobře,“ prozrazuje Natálie.
Z druhé strany, před pódiem, jsou řady laviček na sezení, v tuto chvíli beznadějně obsazené. Za nimi postávají další stovky diváků a mezi nimi Ludmila Maršálková až z Velkých Popovic:
„Líbí se mi návrat k folklóru. Nejsou tady jako na jiných poutích cetky a podobné věci, ale řemeslná výroba.“
U stánku s oblíbenými chodskými koláči stojí dva prodavači, kteří mají plné ruce práce a stále se jim plní fronta. „Koláče jsou nejoblíbenější atrakcí Chodských slavností. Mohu vřele doporučit. Každá pekárna peče přibližně deset tisíc koláčů. Rekordy budou padat,“ odhaduje obsluhující Jaroslav Houdek.