Biopotraviny obsahují více polyfenolů než ty běžné. Zda jsou tím zdravější, se vědci neshodnou

Jsou biopotraviny zdravější a hodnotnější z hlediska výživy než běžná potravinářská produkce? Názory odborníků se rozcházejí. Řada z nich tvrdí, že takzvané ekologické zemědělství nutně nezásobuje trh potravinami, které by v důležitých nutričních hodnotách vyčnívaly nad průměr. Obhájcům bioproduktů teď ale hraje do karet nová mezinárodní vědecká studie univerzity v Newcastlu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

„Z nejnovější studie vyplývá, že biopotraviny, ale i zpracované bioprodukty, jsou skutečně pro tělo hodnotnější. Obsahují více prospěšných antioxidantů a polyfenolických látek,“ citovala ze studie Klára Havlová, koordinátorka spotřebitelského programu Hnutí Duha.

Polyfenoly jsou látky obsažené v rostlinách. Některé pomáhají chránit buňky před poškozením, jiné mají pozitivní vliv na cévy či pomáhají snižovat škodlivý cholesterol. Antioxidanty obsažené v potravinách pak zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.

Podle Havlové zároveň biopotraviny obsahují až o polovinu méně toxického kadmia a zůstává v nich čtyřikrát méně pesticidů.

„Znamená to, že přechodem ke konzumaci biopotravin může člověk zvýšit svůj příjem antioxidantů o 20 až 40 procent, což můžeme vyjádřit také jako jednu až dvě extra porce ovoce za den,“ vysvětlila Havlová.

Odborník na výživu a potraviny z brněnské Mendelovy univerzity Tomáš Komprda výsledky vědecké studie nezpochybňuje. Za matoucí ale považuje jejich výklad.

Vyšší podíl antioxidantů v biopotravinách nerozporuje. „Rostliny, které nejsou ošetřeny tak jako konvenční rostliny, se musí bránit jiným způsobem. Mimo jiné vytvářejí takzvané sekundární metabolity, kterými se brání proti škůdcům,“ vysvětlil Komprda. Těmito metabolity jsou například právě fenoly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O biopotravinách diskutovali Klára Havlová, koordinátorka spotřebitelského programu Hnutí Duha, a odborník na výživu a potraviny z brněnské Mendelovy zemědělské univerzity Tomáš Komprda

Vyšší obsah fenolických látek v biopotravinách ale podle něj zdravotní stav člověka nijak zásadně zlepšit nemůže.

„Žádná studie nepotvrdila, že by vyšší příjem antioxidantů ovlivnil třeba věk dožití nebo riziko chronických onemocnění jako kardiovaskulární nebo různé typy rakoviny,“ řekl vysokoškolský odborník.

Není totiž podle něj jasně prokázáno, v jakém množství jsou prospěšné.

Podle Havlové si ale spotřebitelé čím dál více uvědomují, že produkty ekologického zemědělství jsou pro lidské zdraví bezpečnější a mají další přínosy pro životní prostředí a regionální ekonomiku.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme