Manažeři Českých drah budou brát menší platy, odměny dostanou podle výsledků hospodaření

České dráhy chtějí ušetřit až pětinu na platech svých manažerů. Členové vedení podniku dostanou menší platy a jejich odměny budou záviset na hospodářských výsledcích podniku. Rozhodla o tom dozorčí rada drah. V novém systému odměňování představenstva zároveň chybí konkurenční doložky a také vysoké odstupné, takzvané zlaté padáky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlaků

České dráhy postupně sjednotí barvy svých vlaků | Foto: Jiří Suchomel

Například generální ředitel Českých drah by měl nově brát 370 tisíc měsíčně a dalších 222 tisíc k platu dostane, pokud splní zadané úkoly. To je podle předsedy dozorčí rady a náměstka ministra dopravy Milana Ferance z hnutí ANO výrazně menší suma, než jakou dostával minulý šéf drah Dalibor Zelený.

„Pan Zelený měl 400 tisíc a dalších až 100 tisíc za výkon funkce člena představenstva. Kdežto v částce 370 tisíc jsou spojeny všechny nároky. Takže to bylo 500 tisíc proti 370,“ říká Feranec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O platech manažerů Českých drah natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

Dozorčí rada také určila maximální výši odstupného. Odvolaní manažeři dostanou šestinásobek zaručené mzdy a to jen v případě, že v podniku pracovali alespoň půl roku.

Členové představenstva drah ke smlouvám nedostanou žádné další benefity, ani konkurenční doložky. Milan Feranec upozornil, že výplatu doložek už podnik zastavil i bývalému řediteli Zelenému.

Nový systém odměňování vysokých manažerů drah kvitoval ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO. Ocenil hlavně návaznost odměn manažerů na jejich výsledky:

„Naším cílem je motivace vedení podniku, aby vytvářeli maximum pro zvýšení aktivit při přepravách osob a rozvoji mezinárodních linek."

Kromě motivace a jasných pravidel pro určování výše platů a odměn vysokých představitelů Českých drah má nový systém podniku přinést až pětinovou úsporu.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme