Drogová scéna v Česku se profesionalizuje, roste počet větších varen

Zástupci německé a české policie bilancují výsledky intenzivnější přeshraniční spolupráce při potírání drogové kriminality. Hlavně Bavorsko a Sasko mají totiž, i podle poslední zprávy o užívání omamných látek v Evropě, čím dál větší problém s dovozem pervitinu z Česka. V něm se této drogy podle odhadů vyrobí ročně zhruba šest tun. Roste počet větších varen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin | Foto: Policie ČR

„Za dva měsíce poté, co proběhlo jednání mezi ministrem vnitra Bavorska a České republiky, policie zintenzivnila výkon služby a společné akce s německou policií. Výsledkem toho je 429 obviněných osob. Z toho počtu je 108 cizinců,“ informuje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Dva měsíce operovaly policejní útvary na území celé České republiky. Do velké operace se zapojily krajské ředitelství i speciální útvary, národní protidrogová centrála, v součinnosti se zahraničními policejními sbory. Zapojili se také pracovníci celní správy a České obchodní inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o drogové problematice a česko-německé spolupráci mluvil na Radiožurnálu policejní prezident Tomáš Tuhý

„Je zde zajištěné velké množství drog. 43 kilogramů marihuany, 16 kilogramů metanfetaminu a samozřejmě je tady víc než 60 varen, kde docházelo k výrobě drog,“ říká Tuhý a pokračuje:

„Svým rozsahem to byla velmi významná akce. Budeme v tom i nadále pokračovat, protože se přikláníme k variantě, kterou si ministerstvo vnitra i Policie České republiky pro tento rok daly, a to je drogová kriminalita.“

Stejně intenzivně má pokračovat i spolupráce s německou stranou. „Předevčírem jsem osobně jednal s bavorským policejním prezidentem a v příštím týdnu bych se měl setkat i se saským. S tím, že další intenzivní bezpečnostní akce budou na území České republiky probíhat,“ potvrzuje Tuhý.

V Česku přibývá i konzumentů drog

Na podobných akcích se podílejí stovky policistů. „Pokud chceme účinně bojovat se zločinem, je potřeba ve větší míře nasazovat policejní síly do prostředí a to s sebou samozřejmě nese zvýšené náklady,“ konstatuje Tuhý.

Jednotlivá akce sama o sobě podle něj čítá několik stovek policistů. V poslední době tak bylo nasazeno několik tisíc policistů do bezpečnostních opatření, která se týkala drogové problematiky.

„Neříkám, že jsme drogová velmoc, ale zanedbatelné to z pohledu evropského formátu rozhodně není,“ dodává Tuhý.

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD se v Česku vyrobené drogy dříve hlavně vyvážely, dnes je berou místní.

„My jsme byli výrobci a distributoři té drogy nebo jsme ji ve větší části vyváželi. Bohužel jak se gangům daří vyrábět drogy stále víc, stávají se na území České republiky konzumenty. V sociálně vyloučených oblastech je konzumace nejen alkoholu, ale i drog, a dramaticky se zvyšuje,“ podotýká ministr.

Květa Moravcová, Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme