Němci půjdou do důchodu o dva roky dříve, ročně to bude stát 11 miliard eur

Německé důchodce čeká od 1. července změna - do penze půjdou o dva roky dříve. Spolkový sněm dnes velkou většinou hlasů schválil zásadní penzijní reformu. Jde o jeden ze stěžejních kroků, které si vytýčila velká vládní koalice CDU/CSU a SPD. Reforma vyvolává kritiku demografů i ekonomů. Většina Němců ji vítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá ministryně práce Andrea Nahlesová a ministr financí Wolfgang Schäuble se účastní hlasování o penzijní reformě v Bundestagu

Německá ministryně práce Andrea Nahlesová a ministr financí Wolfgang Schäuble se účastní hlasování o penzijní reformě v Bundestagu | Zdroj: Reuters

Ve spolkovém sněmu, kde se současná vládní koalice kancléřky Angely Merkelové opírá o nadpoloviční většinu hlasů, prošla bez problémů.

Při 45 odpracovaných rocích tak mohou Němci odejít do důchodu už ve věku 63 let, tedy o dva roky dříve než teď.

Polepší si také 9,5 milionu matek a otců, kteří byli v domácnosti a starali se o potomky. Na západě je měsíční příspěvek 28 eur, na území bývalé NDR 26 eur. Navýšení čeká i invalidy, zvýší se také příspěvek na rehabilitační péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O detailech penzijní reformy v Německu mluvila tamní zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

To je opačný trend, než k jakému přistupuje většina zemí. Kvůli stárnutí populace se hranice odchodu do důchodu spíše zvyšuje. I v Německu má reforma své kritiky.

Jsou to ekonomové, zástupci průmyslu a také demografové. Obávají se, že reforma oslabí německou ekonomiku. K hlasitým kritikům penzijní reformy se řadí i šéf svazu německého průmyslu Ulrich Grillo.

„Podle demografického vývoje bychom se měli vydat spíše opačným směrem. Měli bychom zahájit propracovní politiku. A flexibilně odměnit ty, kteří chtějí pracovat do 65 až 70 let. Například nižšími daněmi. Doufám, že začne diskuse, že je dobré pracovat, že práce je sexy, že přináší uspokojení. Nemělo by být cílem nepracovat, ale pracovat tak, aby to člověku přinášelo radost,“ řekl.

Zatím ale mají zaměstnavatelé obavy, že jim ubudou kvalifikované pracovní síly. Penzijní reforma navíc výrazně zatíží rozpočet. Roční náklady stoupnou o 11 miliard eur.

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministryně práce Nahlesová považuje za spravedlivé, aby z bohatství těžili ti, kteří ho nashromáždili. Kritici ale poukazují na to, že SPD i CDU se především postaraly o své voliče.

Vládním stranám dalo při loňských volbách hlas 77 procent lidí starších 60 let. A podíl seniorů bude ještě vyšší - za několik let by měl být v důchodovém věku každý druhý volič v Německu.

Klára Stejskalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme