Františkovy Lázně uspěly u Ústavního soudu se zákazem podomního prodeje ve městě

Františkovy Lázně mohou vyhláškou zakázat podomní a pochůzkový prodej na území města. Dnes o tom rozhodl Ústavní soud, který posuzoval spor mezi lázeňským městem a Karlovarským krajem. Ten totiž vyhlášku neuznával.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří | Foto: Vladan Dokoupil

Podle ředitele Krajského úřadu Romana Rokůska takto postavená vyhláška omezuje živnostníky. „Nařízení obce v této věci lze pouze omezit tržním řádem,“ tvrdí.

Ústavní soud ale dal za pravdu radnici lázeňského města. Vyhláška je podle něj legitimní a nebere nikomu právo podnikat.

„Není-li něco zakázáno, je to dovoleno. A je to ostatně i součástí Listiny základních práv a svobod,“ podotýká předseda soudu Pavel Rychetský.

Nezávislý starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík si myslí, že rozhodnutí soudu ukazuje na to, že právníci Krajského úřadu nepracují dobře.

Soudní verdikt prý míří i na stát, který se s agresivními prodejci nedokáže vypořádat. „Stát umožňuje těmto lidem, aby obtěžovali seniory, nabízeli jim tyto věci. Senioři nejsou schopni se sami rozhodnout,“ říká Mlátilík.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme