Česko zažívá běžecký boom, rekreační sportovci se chystají na maraton

Kdo neběhá, jako by ani nebyl. Z běhání se stala móda a rekreační sportovce přitahuje zdravý životní styl. Nejvíce je to vidět ve velkých městech, kde lidé více podléhají trendům. Jednou za zajímavých výzev je i zaběhnutí maratonu, bez ohledu na čas.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maratónci se vydávají na trať

Maratónci se vydávají na trať | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Říkal jsem si, že bych to jednou v životě chtěl zkusit. Chci doběhnout, kam až to půjde,“ říká Tomáš, který v neděli absolvuje svůj první maraton.

Běhání se věnuje od ledna. „Do telefonu jsem si stáhl aplikaci, ve které mám plán, kterého se snažím držet. Píše mi to čtyři až pět tréninků do týdne, různé typy vzdáleností a tempa,“ vysvětluje běžec.

Přehrát

00:00 / 00:00

S běžci trénujícími na maraton si zaběhal také Ľubomír Smatana

Členové Francouzsko-české obchodní komory běhají společně. „Dali jsme si závazek, že budeme běhat často. My aktivnější se každé úterý, středu a pátek sebereme a jdeme běhat. Je to strašně ‚trendy‘, ale důležité je vydržet,“ uvědomuje si jeden z běžců.

„Běhám třikrát týdně. Začínala jsem na páse a zůstalo mi to. Běhám hlavně kvůli postavě a kvůli kondici,“ doplňuje svého kolegu další členka komory.

Běh může pomáhat i rodinným vztahům. „Je krásné, že lidi chtějí být zdraví a ve formě. Manžel má po běhu lepší náladu, má to velký přínos,“ pochvaluje si paní Jana, jejíž manžel také běhá.

Rekreační běžce začal mezi prvními trénovat ultramaratonec Jiří Škorpil. Dodnes vytrénoval několik stovek maratonců. „Myslím, že jsme někde v půlce běžeckého boomu. Bude běhat pořád víc lidí,“ očekává trenér.

Pražský maraton poběží v neděli přes 10 tisíc lidí, čtvrtina z nich budou prvomaratonci.

Pražský maraton 2014 - trasa běhu a změny v MHD | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ľubomír Smatana, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme