Nově otevřená továrna v České Lípě nabídne do příštího roku až 120 pracovních míst

Nová továrna, kterou dnes otevřela společnost Johnson Controls v České Lípě nabídla nová pracovní místa. Pro Českolipsko, které se v Libereckém kraji dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, je každá další pracovní příležitost vítaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká Lípa - náměstí

Česká Lípa - náměstí | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Podle úřadu práce je na Českolipsku bez práce bezmála šest a půl tisíce lidí. Na jedno pracovní místo tak připadá skoro 16 uchazečů. V nové továrně už teď pracuje přibližně sto zaměstnanců a jejich počet by se měl zvýšit do konce příštího roku na 120. To ale nemusí být konečný stav.

Pokud bude růst automobilový průmysl, a společnost bude mít odbyt, není vyloučené, že by pracovních míst mohlo být více. Celý provoz by měl být zprovozněn do podzimu tohoto roku.

V Libereckém kraji provozuje firma Johnson Controls hned čtyři továrny. Kromě toho má i závody v Ústeckém kraji v Žatci nebo Roudnici nad Labem. V Roudnici chce ale společnost výrobu do roku 2017 postupně utlumovat.

V regionu je to tak už čtvrtý závod společnosti Johnson Controls, která dodává součásti pro automobilový průmysl. Na Českolipsku už mají podnik na výrobu autopotahů i na výrobu baterií pro automobily.

Továrna slouží na výrobu polypropylénových umělých hmot. Nový podnik dodává boxy, víka a kryty pro automobilové baterie, které vyrábí závod Johnson Controls jen o několik set metrů dál.

Provoz disponuje moderními technologiemi, například čerpá část energií ze solárních panelů na střeše. Zajímavostí je, že odpad se v továrně recykluje a umožňuje opakovaným použitím veškerých zbytků minimalizovat množství plastového odpadu.

Práce přibývá

Dosud několik velkých firem na Českolipsku skončilo nebo dočasně utlumilo činnost. Ale postupně se začínají pracovní příležitosti vracet.

V Novém Boru se opět velmi dobře rozjel sklářský podnik Crystalex, který vloni otevřel další provozy. I do Ralska se chystají firmy, které by mohly zaměstnat v budoucnu až 400 lidí.

Podle starostky České Lípy Hany Moudré z ODS chystá další z firem, která je v českolipské průmyslové zóně, rozšířit výrobu. Vzniklo by tak až 150 pracovních míst.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme