V Praze odstartuje maraton. Řidiče čekají rozsáhlá dopravní omezení

S dopravními omezeními musí dnes počítat návštěvníci Prahy. Koná se tu už 20. ročník mezinárodního běžeckého maratonu. Omezení zasáhnou hlavně centrum města. Pro návštěvníky i sportovce bude nejvhodnější použít metro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský mezinárodní maraton 2013

Pražský mezinárodní maraton 2013 | Foto: Filip Jandourek

První omezení se dotkne řidičů, kteří v centru Prahy parkují. Auta ponechaná na trase závodu policie totiž odtáhne.

Platí to jak pro místní občany, tak i pro návštěvníky hlavního města. Důvodem je bezpečnost.

„Je to z důvodů bezpečnosti a požadavků Mezinárodní atletické federace. Na trase nesmí zůstat žádná auta, takže na místech, kde není v den závodu dovoleno zastavení, jsou umístěny zákazové značky,“ vysvětluje ředitel závodu Václav Skřivánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pražský maraton ovlivní dopravu v hlavním městě, zjišťoval Jan Charvát

Dopravní omezení se budou týkat komunikací v Praze 1, 2, 4, 5, 7 a 8. Projet nepůjde hlavně centrem Prahy. Oblasti, kudy se poběží, budou pro dopravu úplně uzavřeny.

„Trasa bude vedena přes Pařížskou ulici, Čechův most, nábřeží Edvarda Beneše, Těšnovský tunel, ulicí 28. října, končit bude na Staroměstském náměstí,“ vyjmenovává mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.

Na rizikových místech ale budou moci lidé využít pomoc strážníků. „Ve vymezených lokalitách budou na místě hlídkovat policisté a strážníci, proto řidiče žádáme, aby respektovali jejich pokyny nejen při samotném závodě, ale i během příprav a celého doprovodného programu,“ dodává.

Projet půjde přes trasu závodu, policie to ale dovolí jen ve výjimečných případech. „Jsou naplánované přejezdy ulic a výjezdové trasy, na nejinkriminovanějších místech máme asistenci dopravní policie, která případně zajistí možnost přejezdu v mezerách mezi běžci,“ říká Václav Skřivánek.

Pražský maraton čeká rekordní účast, na trať vyrazí 10 tisíc běžců

Číst článek

Omezena bude i hromadná doprava, zejména na povrchu. Dopravní podnik doporučuje jezdit metrem. „Metro bude posíleno po celou dobu maratonu, již od ranních hodin,“ potvrzuje mluvčí DPP Aneta Řehková.

Maratonu se zúčastní se více než deset tisíc běžců ze šedesáti zemí světa.

Pražský maraton 2014 - trasa běhu a změny v MHD | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Simona Bartošová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme