Babišovy svazky vedla StB řádným způsobem, řekli badatelé u soudu

Archivní svazky, které se zmiňují o údajné spolupráci současného českého ministra financí Andreje Babiše s tajnou policií v komunistickém Československu, byly vedené v souladu s tehdy platnými předpisy. Před bratislavským soudem to dnes prohlásili badatel slovenského Ústavu paměti národa Jerguš Sivoš a jeho kolega Radek Schovánek z českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš u soudu v Bratislavě

Andrej Babiš u soudu v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Šéf hnutí ANO a ministr financí se domáhá očištění svého jména. Tvrdí, že ho slovenské archivy evidují neoprávněně jako někdejšího agenta StB s krycím jménem Bureš a že svazky byly zfalšovány.

Zatím soud vyslýchal hlavně svědky, kteří vypovídali ve prospěch Andreje Babiše, třeba několik bývalých důstojníků StB. Dnes před soudem stanuli dva odborníci, kteří se problematickou svazků StB zabývají řadu let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledoval přímo na místě zpravodaj Vojtěch Berger

Radek Schovánek z českého Ústavu pro studium totalitních režimů i badatel slovenského Ústavu paměti národa Jerguš Sivoš shodně uvedli, že se jim záznamy, v nichž se objevuje jméno tajného spolupracovníka Bureše, zdají být věrohodné a že mají podle nich všechny náležitosti.

„Já jsem řekl, že svazky jsou podle mých zkušeností a podle mého přesvědčení vedeny administrativně správně. Nevyjadřuji se vůbec k rozsahu spolupráce tajného spolupracovníka,“ řekl po jednání soudu Schovánek. „Kdybych měl porovnat tento svazek, ničím se nevymyká od ostatních svazků,“ potvrdil i Sivoš.

Oba také vyslovili názor, že by bylo do určité míry nelogické, aby si členové StB vymýšleli agenty, podváděli svoje nadřízené, a vystavovali se tak riziku obvinění z mnoha trestných činů.

Podle dokumentů z archivu slovenského Ústavu paměti národa byl Babiš od 12. listopadu 1980 evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti (StB) a od 11. listopadu 1982 byl agentem StB s krycím jménem „Bureš“. Agentem byl údajně do roku 1985, kdy jej PZO Petrimex vyslal dlouhodobě do Maroka. Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá.

Při minulých státních vystoupili celkem tři bývalí důstojníci StB, kteří falšování svazků naznačovali a popisovali. Podle badatelů tím ale snižují svou důvěryhodnost coby svědci před soudem.

StB měla Andreje Babiše podle záznamů získat ke spolupráci v roce 1982 v bratislavské vinárně U obuvníka. Předchozí svědci to ale zpochybňovali s tím, že šlo o nezvyklé a rizikové prostředí. Dnes u soudu naopak zaznělo, že taková forma získávání agentů byla běžná.

Věrohodné jsou prý také záznamy tajného spolupracovníka Bureše ve spisu Voják, který se týká propůjčeného bytu v Bratislavě. Svědci dnes uvedli, že pokud by příslušník StB falšoval záznamy o schůzkách právě v takovém bytě, kde byly odposlechy, opět by se vystavoval riziku odhalení.

Vojtěch Berger, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme