V Bratislavě se chýlí k závěru soud o údajné spolupráci Babiše s StB

U soudu v Bratislavě dnes pokračuje spor mezi Andrejem Babišem a slovenským Ústavem paměti národa. Český ministr financí za hnutí ANO tvrdí, že ho ústav eviduje jako bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti neoprávněně. Před soudem má vystoupit ještě minimálně jeden svědek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ústav paměti národa předvolal jako svědka jednoho ze svých zaměstnanců, historika, který se problematikou svazků StB zabývá.

Při minulém soudním stání v dubnu svědčili u soudu dva bývalí důstojníci StB František Hákač a Julius Šuman.

První z nich tvrdil, že si po tak dlouhé době nic nepamatuje. Druhý důstojník měl podle spisu StB Bureš osobně získat Andreje Babiše v roce 1982 k tajné spolupráci, u soudu ale popřel, že by se taková schůzka někdy uskutečnila.

Už dříve u soudu vystoupili jiní dva svědci, podle kterých dokumenty Ústavu paměti národa nepotvrzují vědomou spolupráci Andreje Babiše s komunistickou Státní bezpečností.

Podle dokumentů z archivu slovenského Ústavu paměti národa byl Babiš od 12. listopadu 1980 evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti (StB) a od 11. listopadu 1982 byl agentem StB s krycím jménem „Bureš“. Agentem byl údajně do roku 1985, kdy jej PZO Petrimex vyslal dlouhodobě do Maroka.

Slovenský Ústav paměti národa je si prý poměrně jistý, že Babiš soud prohraje. Jeho jistota pramení z toho, že nejde zfalšovat křížově větší počty dokumentů StB. Jméno agenta Bureše se objevuje nejméně v pěti spisech.

Stejně jistý o svém očištění před soudem je si i Andrej Babiš. Babišovi právníci odmítli mimosoudní vyrovnání.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme