Rusko slaví Den vítězství, přehlídku uspořádá i na Krymu

V Rusku letos přichystali obzvlášť velkolepé oslavy konce druhé světové války. Den vítězství spojili s demonstrací nejmodernější vojenské techniky. Poprvé se vojenská přehlídka bude konat také na anektovaném Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská armáda se připravuje na vojenskou přehlídku ke Dni vítězství v moskvě

Ruská armáda se připravuje na vojenskou přehlídku ke Dni vítězství v moskvě | Zdroj: Reuters

Tři zkoušky s desítkami tanků, nejmodernějšími univerzálními bojovými vozidly a raketami Topol nebo komplexy Iskander předcházely dnešním oslavám a narušovaly běžný hektický provoz v centru Moskvy.

Na tribuně na Rudém náměstí bude stát celé ruské vedení včetně prezidenta Vladimíra Putina, ten má ale velmi nabitý program.

Z Moskvy by měl odletět do Sevastopolu na Krymu, poprvé od ruské anexe poloostrova. Tam totiž slaví 70. výročí osvobození od fašistických vojsk. Nad Sevastopolem mimo jiné proletí 70 stíhaček.

Na kontinentální Ukrajině většinou pompézní oslavy zrušili s ohledem na bezpečnost a situaci v zemi.

Martin Dorazín, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme