Před třemi lety Američané dopadli a zabili Usámu bin Ládina

Přesně před třemi lety předstoupil americký prezident Barack Obama nečekaně před kamery. V krátké řeči oznámil světu zprávu, která jeho popularitu dostala na úroveň, kam už od té doby nikdy nevystoupala. Usáma bin Ládin byl zabit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin | Foto: Federal Bureau of Investigation

„Dobrý večer. Přicházím oznámit americkému lidu i celému světu, že Spojené státy provedly operaci, při níž byl zabit Usáma bin Ládin, vůdce Al-Káidy a terorista zodpovědný za vraždy tisíců nevinných mužů, žen a dětí,“ sdělil v přímém přenosu Obama.

Na mnoha místech v USA tehdy lidé začali spontánně oslavovat. To, že Američané našli Usámu bin Ládina v Pákistánu, nikdo netušil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O atmosféře v USA po oznámení smrti Usámy bin Ládina mluvil na Radiožurnálu Vít Pohanka, který ji před třemi lety sám zažil jako zahraniční zpravodaj ČRo ve Washingtonu

„Věděla to jen malá skupinka zasvěcených, většinou pracovníků zpravodajských služeb, a několik lidí z Bílého domu. Pro širokou veřejnost to bylo velké překvapení,“ vzpomíná na tehdejší atmosféru bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka.

Bin Ládin dříve patřil do hlavního proudunáboženských radikálů v Saúdské Arábii. V 80. letech se podílel na válce afghánských povstalců proti Sovětské armádě a byl tak ispojencem Američanů. Jejich cesty se ale už v té době začaly rozcházet a pro Ameriku se stal nakonec nepřítelem číslo jedna.
Na konci 80. let stál multimilionář Usáma u zrodu organizace Al-Káida, která vyhlásila boj západním zájmům v muslimském světě. V 90. letech přišel o saúdskoarabské občanství za to, že svou zemi kritizoval pro spolupráci s Američany. Po působení v Súdánu odešel do Afghánistánu, kde byl hostem tehdy vládnoucího Talibanu. Po teroristických útocích z 11. září 2001 Spojené státy zahájily kvůli Al-Káidě proti Afghánistánu válku a Taliban svrhly.
Dál pak přibývalo teroristických útoků, ke kterým se Usáma hlásil nebo chválil jejich pachatele. Al-Káida se stala ‚obchodní značkou‘ mnoha islámských teroristických organizací a Usáma jejich duchovním vzorem. Deset let ale nebylo jasné, kde přesně se skrývá. Mluvilo se hlavně o pohraničí mezi Afghánistánem a Pákistánem a také o tom, že ho chrání některé části pákistánských tajných služeb.

Po celé zemi vyšli lidé do ulic měst a zprávu oslavovali.

Například ve Washingtonu se sešlo několik tisíc lidí u Bílého domu, jinde třeba přerušili baseballové utkání. Zpráva zasáhla celé Spojené státy.

Barack Obama byl tím, kdo učinil konečné, definitivní rozhodnutí, že Američané akci opravdu podniknou.

Nebylo stoprocentně jisté, že se Usáma bin Ládin v komplexu budov nedaleko hranic Pákistánu s Afghánistánem opravdu skrývá.

Odborníci po bin Ládinově smrti ihned upozornili, že tím, že je mrtvý, Američané sice splnili dlouhodobý cíl, nicméně Al-Káida je natolik decentralizovaná teroristická síť, že hrozba nepominula.

Lidé v USA se tak postupně smířili s tím, že nebezpečí existuje dál i po jeho smrti.

Vít Pohanka, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme