Hledání malajsijského Boeingu může trvat roky, přiznává vysoký představitel Pentagonu

Od zmizení letadla malajsijských aerolinek uplynulo už sedm týdnů, záchranné týmy ale zatím nenašly ani jediný úlomek stroje. Speciální podmořský vyhledávací přístroj už přitom v Indickém oceánu prohledal téměř celou oblast, kde se podle expertů mohlo letadlo zřítit. Podle vysokého představitele amerického ministerstva obrany může hledání letadla trvat i roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po malajsijském letadle pátrá i australská loď Ocean Shield, vybavená detektorem schopným zachytit signály z velké hloubky

Po malajsijském letadle pátrá i australská loď Ocean Shield, vybavená detektorem schopným zachytit signály z velké hloubky | Zdroj: Reuters

Nejhůře snášejí informační vakuum rodiny 239 lidí, kteří byli na palubě malajsijského Boeingu. Hodně pochybení podle nich udělaly malajsijské úřady, které prý vyšetřování vedly špatně.

I když malajsijský premiér Nadžíb Razak uznává určitá selhání ve vyšetřování, snažil se postup úřadů v rozhovoru pro CNN bránit tím, že jde o naprosto bezprecedentní případ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější informace o pátrání po zmizelém malajsijském letadle shrnula redaktorka Silvie Třeslínová

„Zorganizovali jsme největší pátrací operaci v poválečné historii, na které se podílelo 26 států. Myslím, že je to pro Malajsii velký úspěch,“ zdůraznil.

Razak také dříve uvedl, že zveřejní speciální zprávu o postupu vyšetřování, kterou malajsijské úřady odevzdaly Mezinárodní organizaci pro civilní letectví. A to už nejspíše příští týden.

Pátrání nekončí

Americké, malajsijské a australské úřady, které pátrací akci v Indickém oceánu koordinují, se teď snaží vymyslet strategii pro dlouhodobé hledání. Podle vysoce postaveného představitele amerického ministerstva obrany je možné, že se stroj nepodaří najít ani za několik let.

Novozélandský specialista na hledání v oceánech Rob McCallum tvrdí, že se pátrání nejspíše přesune zpět na plánovanou trasu letu. Tedy do oblasti mezi Kuala Lumpur a Peking. Například letadlo společnosti Air France, které zmizelo v roce 2009 v Atlantickém oceánu, se našlo až po téměř třech letech.

Ani velmi ostřílený moderátor Richard Quest ale nedokázal v exkluzivním rozhovoru pro CNN přimět malajsijského premiéra říct větu: letadlo spadlo, lidé na palubě jsou mrtví.

„Když se podíváme na dosavadní důkazy, je opravu těžké si představit jiný scénář. Avšak musíme vzít v úvahu city pozůstalých. Mnozí z nich už řekli, že nic takového nepřijmou, dokud jim neukážeme jasný, hmatatelný důkaz,“ řekl premiér.

Někteří komentátoři také upozorňují, že navíc prohlásit lidi na palubě za mrtvé by znamenalo vyplatit všechny kompenzace, na které mají pozůstalí nárok. Letadlo je tedy zatím stále nezvěstné a pátrá se po něm.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle - použité technologie | Foto: ČTK

Silvie Třeslínová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme