Rodí se česká Kobra. Speciální tým má potírat daňovou kriminalitu

Česko bude mít speciální tým pro potírání daňové kriminality. Ministři vnitra a financí Milan Chovanec a Andrej Babiš podepsali dohodu o obdobě slovenské Kobry. Vláda tím chce zabránit podvodům se spotřební daní a DPH, které státní kasu každý rok připraví o desítky miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš převzal ministerstvo financí. 29. 1. 2013

Andrej Babiš převzal ministerstvo financí. 29. 1. 2013

Oba ministři podpis dohody přivítali. Ocenili hlavně rychlost, s jakou se stihl připravit nový tým, který by měl začít fungovat od září v jakési zkušební podobě.

Vést by ho podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) měli tři pracovníci, zástupci ministerstva vnitra, financí a celníků – konkrétní jména zatím nepadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu české Kobry mluvil v rozhovoru pro Radiožurnál ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

„Každá ta oblast má tedy svého vedoucího, kteří se mezi sebou budou domlouvat a budou připravovat zaměření jednotlivých kontrol, budou detekovat z informací především od policie, kam to zaměření má vést," poznamenal Chovanec.

Uzavření dohody si pochvaluje i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Jsme rádi, že došlo ke konkrétní dohodě a naše útvary mají s příchodem nového ministra konkrétní partnery na druhé straně, protože samozřejmě náš hlavní úkol je bojovat proti daňovým únikům ve spotřební dani a DPH. Myslím, že to určitě pomůže vzájemné spolupráci,“ uvedl Babiš.

Na daňových podvodech pracují teď policisté a úředníci ministerstva financí zvlášť. To by měl změnit právě speciální tým, ve kterém budou zástupci vnitra i financí pracovat pod útvarem protikorupční policie.

„Chceme, aby ta spolupráce dostala jasná pravidla a bylo zřejmé, jak se bude vyvíjet,“ řekl Chovanec.

Prověření vysokých daňových škod

Podle něj by se takzvaná česká Kobra měla zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun. Pokud se útvar osvědčí, mohlo by v něm působit až 30 lidí a měl by se rozšířit i do krajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Čermáková shrnuje proces vzniku české Kobry

„Cíl je skutečně rozšířit to, co tady zatím funguje na spíše neformální bázi, že v některých regionech je úzké propojení policie a orgánů finanční a celní správy, takže spolu spolupracují, vyměňují si informace, je to nesmírně efektivní. Tak abychom po celé republice nastavili systematicky tento model,“ upřesnila náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Loni protikorupční policie prověřovala případy, při kterých měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme