Ruská policie zadržela v Soči italskou aktivistku gay a lesbického hnutí

Na několik hodin zadržela ruská policie v Soči Vladimir Luxurii, bývalou italskou poslankyni a aktivistku hnutí sexuálních menšin. V místě zimní olympiády se i přes zákaz pokusila demonstrovat za práva osob s menšinovou sexuální orientací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Luxuria v Soči s duhovým transparentem

Vladimir Luxuria v Soči s duhovým transparentem | Foto: www. twitter.com

Vladimir Luxuria chvíli držela nad hlavou duhový transparent, symbol hnutí spojujícího gaye, lesby, transsexuály a bisexuály. Fotografii zveřejnila na sociálních sítích.

Ruská policie rázně zakročila a podle svědků se při zatýkání chovala agresivně.

Přátelé bývalé italské poslankyně a známé obránkyně práv transsexuálních osob o zadržení okamžitě informovali ministryni zahraničí Emmu Boninovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zatčené italské aktivistce mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín

Policie po několika hodinách italskou transsexuálku propustila. Jestli a jak bude za své vystoupení potrestána, není zatím jasné.

Minimálně jí hrozí pokuta a vyhoštění ze země. Ruský prezident Vladimir Putin sice příjezdu aktivistů sexuálních menšin nemohl zabránit, zakázal ale jakékoli veřejné akce.

Vladimir Luxuria se v roce 2006 stala první otevřeně transsexuální poslankyní v Evropě za Stranu pro komunistickou přeměnu. Kromě toho je také herečkou, spisovatelkou a moderátorkou.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme