Na Trutnovsku a Jičínsku města postupně obnovují malá původní kina

Malá kina na Trutnovsku a Jičínsku poslední dobou zažívají boom. Od prosince se znovu promítá v Nové Pace, opravu čeká i kino v Hostinném a biograf Český ráj v Jičíně. Provoz městských kin přitom není zrovna výdělečná věc, proto je některá města pronajímají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosál (ilustrační foto)

Kinosál (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Malá kina na Trutnovsku a Jičínsku postupně znovu ožívají. V posledních letech stoupá zájem měst obnovit jejich provoz a zachránit tak i často stylové a historické budovy.

Například Biograf Český ráj stojí v Jičíně už 90 let. K pomyslným narozeninám mu město věnuje přestavbu, která ho vrátí do původní podoby.

„Zbourají se přístavby, šatny, portál kina se uvede do původního stavu, dojde k vnitřní rekonstrukci sálu a foyer. Předpokládaná cena je zhruba v desítkách milionů korun,“ říká za jičínskou radnici Magdalena Doležalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O původních kinech natáčela redaktorka Hana Novotná

Do kin ale budou investovat i další města. Povodně v červnu 2013 poničily kino v Hostinném. Na projektu už se pracuje. Peníze na samotnou přestavbu ale zatím nejsou. Město plánuje přestavbu od základů.

„Předpokládáme, že by se prostor doplnil o taneční sál. Víceúčelovost by prostor ekonomičtěji využila,“ potvrzuje lidovecký starosta Karel Klíma.

Podobný model multifunkčního sálu se osvědčil i ve Vrchlabí. Původní vrchlabské kino je příliš velké na to, aby se dnes zaplnilo, a tak zůstává zavřené. Kino, divadlo a taneční sál už několik let lidé najdou v Divadelním klubu. Ten provozují soukromníci.

„Objekt, kde je Divadelní klub, patří městu, které mu ho dává k dispozici. A zároveň přispívá na činnost Divadelního klubu, který je však soukromým, tak, aby to byl určitý doplněk kultury v našem městě,“ vysvětluje vrchlabský místostarosta ze sdružení ZVON Michal Vávra.

Města kina pronajímají

Přenechat ztrátová kina podnikatelům se osvědčilo i v Hořicích, kde mají kino soukromníci už druhým rokem. Město tak ušetří až 800 tisíc korun ročně. Tím se koncem roku 2013 nechala inspirovat i Nová Paka. Nový majitel David Horáček vrátil kinu nejen život, ale i stylovou podobu šedesátých let:

„Jediná hodnota, původní věc, která tu zůstala, jsou lustry. Ty tu musí být od 60. let. Celá základní rekonstrukce se lustrům podřídila. Teď si jich snad příchozí všimnou.“

U obnovy městských kin ale nestačí pouze opravit samotnou budovu. Je třeba investovat také do techniky, aby bylo možné promítat i nejnovější filmy, které jsou k dostání pouze v digitální podobě. Digitalizaci mají za sebou kina v Hořicích a Divadelní klub ve Vrchlabí. V plánu je i v Nové Pace, Jičíně a Hostinném.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme