První český kosmonaut Vladimír Remek nastupuje na post velvyslance v Moskvě

Česko má ode dneška nového velvyslance v Rusku. Funkce se ujal bývalý kosmonaut a komunistický europoslanec Vladimír Remek. Pověřovací listiny prezidentu Vladimiru Putinovi předal krátce před jedenáctou hodinou v Kremlu. Česká republika neměla v Rusku nejvyšší diplomatické zastoupení od konce roku 2012, kdy na ambasádě skončil Petr Kolář.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Remek

Vladimír Remek | Foto: Jiří Suchomel

„Milí spoluobčané, soudružky a soudruzi, poprvé v historii může k vám promluvit z vesmíru občan Československé socialistické republiky,“ pozdravil Vladimír Remek své spoluobčany, když jako vůbec první zástupce jiné země než Sovětského svazu nebo Spojených států vynesl do vesmíru československou vlajku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu Vladimíra Remka od kosmonauta až k diplomatovi zmapoval Zdeněk Novák

Z kosmodromu Bajkonur v dnešním Kazachstánu odstartoval tento kapitán československého letectva 2. března 1978 v rámci mise Interkosmos. Na sovětské orbitální stanici Saljut 6 pak strávil téměř osm dní.

„Fakt, že byl Remek kosmonautem, je samozřejmě něco, co má v Rusku prestiž a co otevírá dveře. Ale nedá se tvrdit, že je to v ruských poměrech celebrita a že by ho znal každý běžný Rus. Přeci jen Rusko mělo asi kolem stovky kosmonautů. Jejich jména si už dneska nikdo nedokáže pamatovat, kromě nejznámějších,“ říká vedoucí ruské redakce Českého rozhlasu-Radia Praha Libor Kukal.

„V diplomatických kruzích možná ano, protože když byl poslancem Evropského parlamentu tak fakt, že je to jeden z mála evropských kosmonautů, přinášel určitou pozornost. Navíc v poslaneckých materiálech o něm vždycky mluvili jako o prvním evropském kosmonautovi. Určitou pozornost to vzbuzuje,“ domnívá se Kukal.

Vladimír Remek (65) je novým velvyslancem ČR v Rusku. Bývalý vojenský letec se v roce 1978 stal prvním člověkem ve vesmíru pocházejícím z jiné země než z USA či SSSR. Na palubě lodi Sojuz 28 strávil s Alexejem Gubarevem téměř osm dní. Po návratu sloužil ve vojenském letectvu, později byl obchodním zástupcem a obchodním radou na velvyslanectví v Moskvě. V letech 2004–2013 byl europoslancem za KSČM.

Po návratu na Zemi i do vlasti pracoval jako výzkumník, působil také ve veřejných institucích, jako byla Světová rada míru. Východní spolupráci prohluboval i po pádu komunistického režimu, kdy stál v čele Česko-ruské společnosti.

V podobných aktivitách pokračoval i poté, co se před deseti lety stal jako nestraník komunistickým europoslancem. „Celou dobu, co jsem v Evropském parlamentu, pracuji v delegaci pro spolupráci Evropského parlamentu a ruské Státní dumy,“ řekl Remek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Vladimíru Remkovi mluvil ve vysílání Radiožurnálu vedoucí ruské redakce Českého rozhlasu-Radia Praha Libor Kukal

Když se loni stal českým prezidentem Miloš Zeman, navrhl Remka jako možného kandidáta na budoucího velvyslance v Moskvě. Jako jeden z důvodů uvedl trvalé kontakty tohoto bývalého kosmonauta v Rusku.

„Znám to Rusko nikoli z vrchních poschodí moskevských hotelů, já jsem se pohyboval dlouhá léta mezi normálními lidmi ve výrobních závodech,“ vysvětloval Remek.

„České firmy si jeho působení jako zástupce českých firem v Moskvě chválily, i teď od něho poměrně hodně očekávají. V každém případě má v tomto směru velkou praxi. Působil tam i jako zástupce konkrétní soukromé firmy a poté jako obchodní rada při velvyslanectví. Má tedy zkušenosti z několika funkcí. Na poli ekonomické diplomacie je skutečně zkušený,“ říká Kukal.

Podle kritiků by právě Remkovy příliš těsné vazby na Rusko mohly pro českou diplomacii znamenat problém.

Sousoší kosmonautů Vladimíra Remka (vlevo) a Alexeje Gubareva v Praze | Foto: ČTK

mka, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme