Werichova vila na Kampě se opět otevírá. Nadace Jana a Medy Mládkových z ní udělala muzeum

Werichova vila na Kampě po dvouleté rekonstrukci přivítá první návštěvníky. Ve vile se nachází expozice věnovaná Janu Werichovi, ale i jiným významným osobnostem. Nadace Jana a Medy Mládkových bude ve vile provozovat muzeum.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurátoři během dvouleté rekonstrukce opravili zahradu i celou budovu. Uvnitř si můžou lidé prohlédnout stálou expozici věnovanou Janu Werichovi, Jiřímu Voskovcovi a Osvobozenému divadlu. Ve vile je třeba původní pracovna, na zdech visí dobové fotografie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vile jsou vystavené i kostýmy, třeba kostým Rudolfa II. z filmu Císařův pekař a pekařův císař

„Jeden z těch prvků je dobové piano z roku 1930, které je zrekonstruované, na klaviatuře je šest aktivních kláves, které když zmáčknete, spustí se jukebox, který je v tom pianu schovaný," říká Anna Soumarová, organizátorka výstavy.

Ve vile jsou vystavené i kostýmy, třeba kostým Rudolfa II. z filmu Císařův pekař a pekařův císař. „Samotný dům je relativně malý, jedná se o komorní stavbu, na patře jsou čtyři místnosti," vysvětluje Jiří Pospíšíl, předseda správní rady nadace a poslanec Evropského parlamentu za TOP 09. „Teď jsme v místnosti, která má přibližovat to, jak asi vypadal Werichův byt. Je tu původní originální psací stůl, originální by měl být i psací stroj."

Rekonstrukce vily stála 35 milionů korun a platila ji Praha 1. Nadace Jana a Medy Mládkových má vilu v nájmu zatím na 10 let.

Lída Křesťanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme