Banksyho napůl skartované dílo půjde znovu do aukce. Jeho cena vzrostla téměř čtyřnásobně

Obraz britského streetartového umělce Banksyho, který se před třemi lety během londýnské aukce sám z poloviny skartoval, se bude znovu dražit. Cena by mohla dosáhnout až šesti milionů liber (177,6 milionu Kč), napsala agentura Reuters. Londýnská aukční síň Sotheby's bude umělecké dílo dražit 14. října. Předtím bude k vidění v Hongkongu, Tchaj-peji a v New Yorku.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný obraz Dívka s balónkem míří znovu do aukce

Slavný obraz Dívka s balónkem míří znovu do aukce | Foto: Tom Nicholson | Zdroj: Reuters

Částečná destrukce obrazu Dívka s balónkem v říjnu 2018 vyvolala senzaci nejen v uměleckém světě. Obraz se totiž začal pomocí zabudovaného mechanismu řezat na proužky krátce poté, co byl vydražen za více než milion liber (29,6 milionu korun) v aukci.

Banksy, jehož totožnost je neznámá a je předmětem řady spekulací, později zveřejnil video, v němž naznačil, že původně se mělo dílo skartovat celé jako výraz kritiky obchodu s uměním. Na dražbě ale uvázlo přibližně v půli.

Láska je v koši

Dílo, které změnilo jméno z Dívka s balónkem na Láska je v koši, přijala nakonec sběratelka, která jej vydražila, i skartované. Podle mnohých odborníků přitom cena výtvoru jedinečným způsobem úpravy ještě vzrostla. K prodeji se nabízí nyní v cenovém rozsahu čtyři až šest milionů liber.

Banksy poděkoval zdravotníkům starajícím se o pacienty s koronavirem. U nemocnice nechal obraz

Číst článek

„Od aukce se jeho cena nesmírně zvýšila – skoro čtyřikrát,“ řekl agentuře Reuters za Sotheby's Oliver Barker. „Mám za to, že za tu dobu také exponenciálně vzrostl i trh s Banksyho díly,“ dodal.

Skartovaný obraz zachycuje slavný Banksyho motiv dívky, která natahuje ruce k letícímu červenému balonku ve tvaru srdce. Poprvé se tento motiv objevil na jedné londýnské zdi v roce 2002. Dražený sprej na plátně pocházel z roku 2006.

V březnu se vydražilo Banksyho dílo zobrazující chlapce, který si hraje s panenkou zdravotní sestry, jejíž poloha a plášť odkazují na superhrdiny, za více než 14 milionů liber. Výtěžek šel na podporu britských zdravotníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme