Představení Magická fontána znovu připomíná život a dílo Františka Křižíka. Hudbou, tancem i ohněm

Je večer, nebe se už setmělo a z Křižíkovy fontány tryskají první barevné proudy vody. Tak začíná novocirkusová show Magická fontána, kterou můžete v těchto dnech vidět na pražském Výstavišti. Projekt, který kombinuje tanec, hudbu a akrobacii, připomíná příběh českého Edisona – vynálezce Františka Křižíka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystoupení Magická fontána roku 2022

Show Magická fontána znovu připomíná život českého vynálezce Františka Křižíka (foto z roku 2022) | Zdroj: Profimedia

Na jevišti nejdříve stojí jen dva bubeníci, postupně se k nim ale připojí tanečníci a violoncellistka v rudém kabátu symbolizujícím oheň. Právě tento živel se v průběhu celého představení prolíná s vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si kompletní reportáž o představení Magická fontána

Jeviště je totiž rozestavěné mezi tryskami Křižíkovy fontány na holešovickém Výstavišti v Praze. Umělci proto po chvilce tančí po kotníky ve vodě.

Show Magická fontána mohou lidé v Praze vidět už počtvrté, letos ji ale podle ředitele pořádající umělecké skupiny Pytoterra Marka Solničky tvůrci zdokonalili. „Co jsme vylepšili, je světelná technologie a zvuková technologie, aby diváci mnohem lépe viděli a slyšeli,“ uvádí.

Těší se také z toho, že nová světelná technologie pomůže k dosažení sytějších barev. Právě ty totiž pomáhají výpravě v dokreslování nálad příběhu, od snové či smutné modré až po energickou ohnivou rudou.

Show plná emocí

Hlavní postavu Františka Křižíka ztvárňuje Michal Pribylinec. „Nejzajímavější a zároveň nejtěžší je to, že Křižík byl vynálezce, věda pro něj byla alfou omegou, což pro mě není,“ říká.

„Sice mě zajímá, ale obloukovou lampu bych v životě nevymyslel. Je proto zajímavé se ponořit do jeho světa a snažit se pochopit, jak jednotlivé životní situace prožíval a co pro něj znamenaly,“ doplňuje.

Vystoupení Magická fontána roku 2022 | Zdroj: Profimedia

Jako výjimečný projekt vnímá tuto show i další z postav příběhu Adéla Abdul Khaleg, která hraje Křižíkovu manželku Pavlínu. „Je to neuvěřitelná smršť pocitů a emocí, která se v nás v tu chvíli odehrává. Za účinkující můžu říct, že na jevišti máme pokaždé husí kůži,“ přiznává.

Náročné přípravy

Zkoušení a přípravy na letošní sérii představení byly podle Marka Solničky náročné. A to i kvůli tomu, že část týmu pracovala v minulých týdnech na světelné show v Českém domě na olympijských hrách v Paříži.

„Museli jsme překopat původní tréninkový a zkoušecí plán, což znamenalo, že i všichni účinkující a celý tým najednou měli úplně jiný měsíc, než jaký byl původně v plánu, což bylo velmi těžké,“ popisuje Solnička.

Návštěvnost letních kulturních akcí je na úrovni před covidem. Vyprodaná jsou letní kina i divadelní scény

Číst článek

„Zkoušení samo ještě vyžaduje velké prostory, aby se nám tam vešly celé obrovské scény i rekvizity. Následně musíme všechno naložit a zabalit v našem skladu. Poté musíme vše postavit během dvou dnů na Výstavišti a během dvou nocí představení nazkoušet se všemi účinkujícími,“ vyjmenovává přípravy ředitel umělecké skupiny Pyroterra.

Na letošní sezonu připravila umělecká skupina Pyroterra pouze šest představení. Podle tvůrců jim více termínů nedovolí vytížený program Výstaviště. Na první letošní představení Magické fontány přišly stovky lidí. Vystoupení na spoustu z nich zanechalo silný dojem, vyzdvihují zejména ohnivou show.

Tereza Cedidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme