SOUTĚŽ: Český New York. Vyhrajte kroniku života Čechů za velkou louží

V pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz si tento týden můžete zahrát o knihu Český New York. Historik Martin Nekola v ní zachycuje všechny aspekty života našinců za „velkou louží“. Připomíná zajímavé osudy Čechů a také ukazuje, jak tamní česká komunita ovlivnila naše moderní dějiny. Jeho příběhy přitom vycházejí z mnohaletého výzkumu přímo v newyorských archivech.

Knižní soutěž New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Český New York od Martina Nekoly

Kniha Český New York od Martina Nekoly | Zdroj: Universum

Pulzující metropole i vstupní brána do USA. To je New York, který ve své historii dokázal přilákat i značné množství vystěhovalců z českých zemí. Po první světové válce dokonce komunita rodáků z Čech čítala přes 40 tisíc lidí.

Jedním z prvních, kdo se ve městě přezdívaném „velké jablko“ usadil, byl Augustin Heřman z Kokořínska. V době příjezdu tohoto úspěšného obchodníka ale dnešní velkoměsto bylo ještě nizozemskou kolonií Nový Amsterdam.

‚Je to symbol Jihu.‘ Spory o konfederační vlajku nekončí ani 160 let od vypuknutí občanské války

Číst článek

Heřman se tu ve 40. letech 17. století stal předsedou Rady devíti, která město spravovala. Po neshodách s guvernérem ale přesídlil do Marylandu, kde zakoupil rozsáhlá panství a vytvořil první podrobné mapy oblasti.

Významných Čechů, kteří v New Yorku později našli domov, nebylo málo. Můžeme jmenovat Gustava Mahlera, Emmu Destinovou, Miloše Formana, Jiřího Voskovce nebo Adama Plachetku. Ne vždy to bylo jednoduché, ale česká stopa tam zůstává nadále. I třeba díky České národní budově nebo centru Sokol New York.

Pro historika Nekolu je spříznění s New Yorkem ale mnohem osobnější. Sám město navštívil nejméně dvacetkrát. Poprvé to bylo v roce 1995, kdy také na lavičce v Central Parku zaslechl postarší pár mluvit česky. Do legendárního, v té době teprve nedávno zavřeného podniku pana Vašaty už si ale zajít nemohl.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Tehdy mi to nic neříkalo, ale jak postupovala léta, pídil jsem se po historii české komunity, procházel archivy a knihovny, potkával se s krajany, naslouchal jejich neuvěřitelným životním příběhům a získal vzácné přátele,“ píše v úvodu knihy.

Spojení s New Yorkem má však Nekolova rodina daleko hlubší. Jednou z těch, která si v srpnu 1913 zdárně prošla imigrační stanicí na Ellisově ostrově, byla totiž jeho prababička.

Martin Nekola je politolog a historik. Specializuje se především na československý exil po únoru 1948, Čechy ve světě a nedemokratické režimy. Je koordinátorem projektu The Czechoslovak Talks. Vedle tří set odborných a populárně naučných článků publikoval i několik monografií, další připravuje. 

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Český New York, napište nám až do tohoto pátku 7. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolik přistěhovalců podle odhadů prošlo Ellisovým ostrovem při svém vstupu do USA?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme